Мирослав - Мута Николић о тајни слободних бацања за Глас Српске: Пенали праве разлику између врхунских и половних играча

Иван Драгичевић
Мирослав - Мута Николић о тајни слободних бацања за Глас Српске: Пенали праве разлику између врхунских и половних играча

Београд - Иако се шут са линије за слободна бацања сматра најповољнијом позицијом за постизање коша многи играчи имају веома лоше проценте, али поједини попут Луиђија Датомеа не промашују пенале.

Италијански крилни играч који наступа за Фенербахче у Евролиги и турском првенству промашио је само једном из 50 покушаја (Евролига 19/19, Турска 30/31) и потпуни је контраст у односу на саиграча Јана Веселог којем су слободна бацања права ноћна мора. Летећи Чех у Евролиги шутира свега 56,8 одсто и један је од најгорих у овом статистичком параметру. Фрапантан податак је да плејмејкер Панатинаикоса Ник Калатис шутира свега 43,5 одсто (20/46), а убитачни стријелац Алесандро Ђентиле мизерних 52,3 (20/39). Тренер Динамика Мирослав Мута Николић који је истовремено и асистент српског селектора Александра Ђорђевића каже за Глас Српске да се у његово вријеме нису бацале "цигле" са пенала.

- Проблем је што данас кошарку играју само атлете. Пажњу највише посвећују физичкој спреми и мишићима па центри од 215 цм трче као бекови. Пре је у свакој екипи био играч који је могао да убаци 50 поена и није се дешавало да промаши отворен шут. Сада имате ситуације када је играч сам у корнеру и погоди таблу, а исти проблем имају и када шутирају слободна бацања. Узмимо пример Радмила Мишовића, тај човек никада није промашивао и неко данас каже како не би могао да игра садашњу кошарку, јер су јаче одбране. Свако време носи своје, али велики асови би се лако прилагодили и опет били доминантни - рекао је Николић.

Датоме је током цијеле каријере неумољив извођач слободних бацања и неколико пута је сезону завршавао без промашаја, али на мањим узорцима. Посебно импресиван у овој категорији је и бек ЦСКА Нандо де Коло, јер изнуђује много личних грешака, а промашио је само четири пенала од 93 шутнута. Француз је у Евролиги извео 62 пенала више од Датомеа, а и даље држи врхунски проценат (95,7%).

- Де Коло је класа, страшан играч. Пенали често праве разлику између врхунских и половних играча. Већина их погађа на тренингу, али није исто у празној и пуној дворани када се ломи утакмица. Ту се види ко је какав играч или шутер. Велики играчи преузму одговорност и када је најважније убаце два пенала или колико је потребно - казао је Николић.

Још као члан Партизана Богдан Богдановић је послије меча са ЦСКА који су "црно-бијели" добили, изјавио како је некада лакше погодити тројку са осам метара преко руке, него два пенала када се одлучује о побједнику. Иако са линије за слободна бацања играч има отворен поглед ка кошу, сигурно да није лако убацити лопту кроз обруч, јер под великим притиском рука умије да се скрати.

- Најважнија је концентрација и психа. Играч мора да намести главу и блокира спољне утицаје. То су ствари које су неопходне када је велики набој, али на тренингу мора много да се вежба. Послије милион понављања долази до аутоматизма и онда се механички погађа. Кошаркаши то често не схватају па онда на тренингу ноншалантно одрађују такве вјежбе. Неки играчи једноставно немају руку и нису рођени као шутери па онда вјежбом могу да се поправе само до неког нивоа. Има и других случајева, сви знају да Дражен Петровић није ништа могао да погоди па је напорним радом постао врхунски шутер - додао је Николић.

Доста проблема са пеналима има плец Црвене звезде Стефан Јовић, јер шутира свега 61,2% што је заиста слабо. Са друге стране одличан је Марко Гудурић (86%), док је испред њега Милош Теодосић (89,9%). Некадашњи организатор игре Звезде и Партизана, а сада члан Манресе Александар Цветковић најбољи је "пеналџија" у најјачој шпанској Ендеса лиги, јер је дао 45 од 46 слободних бацања. У АБА лиги Немања Врањеш није промашио ниједно бацање (28/28), док је Вук Радивојевић најбољи у дресу Игокее са 85 одсто прецизности. Најбољи српски шутер свих времена Предраг Стојаковић двије сезоне предводио је НБА лигу у овом параметру, док је Шпанац Хозе Мануел Калдер као члан Торонта сезону завршио са само три промашаја из 159 шутева. Посебан квалитет је изнуђивање фаула, а ту предњаче Џејмс Харден у НБА лиги и Кит Ленгфорд у Евролиги. Бек Уникса је извео 152 пенала, чак 51 више од другопласираног Бреда Вонамејкера, а одиграо је утакмицу мање.

Промјена механике шута

Свједоци смо да играчи понекад мијењају механику шута, неки чак и шутерску руку (Тристан Томпсон из Кливленда), а Мирослав Николић има своју теорију за то.

- Играчу можеш да мењаш шут до 18 године (оп. а. Веселом у Вашингтону три пута мијењали), али после никако. Највише волим када ми дође дете са 14-15 година и ништа не зна па га онда полако обучавам - рекао је Николић.

Кораћ, Бери, Онуаку...

Радивој Кораћ је слободна бацања шутирао на специфичан начин, са двије руке испод трупа. У једној емисији је нанизао 100 погођених пенала, а на исти начин је шутирао легендарни Рик Бери па је други најбољи извођач у историји НБА лиге (први је Стив Неш). Очеву фору украо је Кењон који студира на Флориди и оборио је рекорд Гејторса са 39 погођених пенала у низу. Ову неконвенцијалну методу користи и центар Хјустона Чинану Онуаку, а о сличном потезу могли би да размисле Андре Драмонд, Деандре Џордан и слични.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана