Смиљан је тамо гдје је Никола Тесла VIDEO

Г.С.
Смиљан је тамо гдје је Никола Тесла VIDEO

Путеви вас често воде на најљепша могућа мјеста. Једно од таквих мјеста која собавезно морате посјетити јесте Смиљан.

Родно је то мјесто, нашег највећег научника свих времена Николе Тесле. Ове године навршило се ни мање ни више већ тачно 165 година од рођења славног начника. Овдје у Теслином Смиљану,  широм раширених руку, најприје ће вас  дочекати парох Госпићко –смиљански јереј Драган Михајловић.  На самом почетку говори о историји православног храма светих апостола Петра и Павла, изграђеном, сада већ давне 1765 године. 

“Храм јесте изграђен 1765. За вријеме Другог свјетског рата је порушен, обновљен је 1986. године. У овом храму је службовао српски прота Милутин Тесла, отац нашег највећег научника Николе Тесле. Никола је крштен у овом храму 1856. године”. каже на почетку приче јереј Драган Михајловић

Иначе, родна кућа Николе Тесле је иначе намјенски саграђена као парохијски дом. Изнад цркве и парохијског дома се налази српско православно гробље у којем је сахрањен Николин брат Дане. Иначе Николин отац Милутин се у ову кућу доселио када је примио службу пароха у Смиљану.  Сам Парохијски дом подигао је Николај Мандић, збори јереј Драган Михајловић.

Зграда је обновљена  и претворена у  спомен-музеј. Родну кућу Николе Тесле годишње посјете хиљаде туриста из цијелог свијета рећи ће нам то  Николина Крпан, водитељ Меморијалног центра “Никола Тесла” у Смиљану.

“Никола је овдје живио до своје седме године. Овдје је кренуо и у школу. Овдје је спознао своја прва открића везано за природу. Када би била грмљавина или невријеме рецимо сви би бјежали у кућу, а ето Никола је излазио вани. Пењао би се на околна брда Крчмар или Богданић проучавао би муње, а на потоку Ваганцу који протиче управо кроз Смиљан, Никола је правио своје прве воденице. Одатле, са малог потока Ваганца, тридесет година касније, 1896 гради се хидроцентрала на Нијагариним водопадима, и то је била идеја једног малог дјечака који је отишао у свијет, он га је, не само промијенио, него га је и освијетлио.” каже Николина.

Тесла није само промијенио свијет, већ га је освијетлио, а њему у част, туристи из цијелог свијета долазе управо овдје, да виде гдје је то мали Никола прве дане свог дјетињства провео, гдје је И како живио. Све то се може сазнати и видјети управо у Меморијалном центру Никола Тесла, овдје у Смиљану. Обилазећи комплекс можете заиста пуно тога научити. На длану вам је живот једног од највећих свјетских научника .  У све то, увјериле су се хиљаде и хиљаде туриста које овдје долазе из цијелог свијета.

“Нама долазе туристи из цијелога свијета. О томе понајбоље свједочи  наша књига утисака. Долазе нам од Европе до Аустралије и Америке.  Мало је све ово око пандемије вируса корона пореметило доласке, и број посјетилаца је био пуно мањи, али ево, ствари се, поштујући све прописане мјере, полако враћају у нормалу. И то је оно што радује.” рече нам Николина Крпан водитељ Меморијалног центра “Никола Тесла” у Смиљану.

Да се ствари полако али сигурно враћају у нормалу, у сваком погледу, тврди и јереј Драган Михајловић, парох Госпићко-смиљански.  Прије неколико година, на иницијативу управо пароха Драгана, обновљен је и споменик родитељима Николе Тесле, Милутину и Георгини ( Ђуки)  Тесла, захваљујући понајвише Ради Шербеџији и Душку Љуштини.  Вратио се споменик Николи Тесли и у град Госпић. Додуше не баш тамо гдје је некада био, али и ово је велика ствар. Тиме је једна велика неправда, колико толико исправљена.  Оно што се на жалост  никада неће вратити јесте точак историје. Наиме, на само пар корака  од родне куће Николе Тесле, налази се гробница више од 500 убијених Срба. Њих су  почетком августа 1941 побиле усташе.  Прије другог свјетског рата Госпићко-смиљанска парохија бројала је скоро 1000 душа, након њега једва стотину. Данас у Смиљану  живи још само – двоје Срба, каже парох Драган Михајловић

На крају, најљепши дио цијеле приче. Црква Светих апостола Петра и Павла, од прије неколико дана,  попримила је сасвим нови изглед.  Довољно је ући у храм па да једноставно останете без даха.  Јер призор је фасцинантан. Црква је фрескописана, и заиста изгледа прелијепо. 

“Благословом епископа Горњокарловачког, Владике Герасима, започели смо фрескописање храма. Најприје су услиједили  припремни радови, а само фрескописање храма је обавио свештеник Милан Радусин, из епархије Далматинске. Живописање храма је трајало пет мјесеци”  каже на крају приче, испричане уочи 165. годишњице рођења Николе Тесле јереј Драган Михајловић.

У фрескописаном храму све оно што ћете видјети,  оставља на путника намјерника и случајног пролазника дубок утисак.  Ту можете видјете  фреске попут крштења малог Николе Тесле, па до Светих Апостола Петра и Павла, по којима овај храм и носи име. Највише вјерника буде овдје управо на Петровдан, па га управо на тај дан и на рођендан нашег највећег научника  посјети највише туриста. Овдје када дођете, кажу нам, помијешају вам се осјећаји, с једне стране, убије вас туга, знајући  да данас овдје скоро да нема више Срба па до осјећаја узвишености јер сте посјетили родну кућу Николе Тесле, једног од највећих свјетских научника свих времена, човјека који је како нам рекоше овдје,  не само промијенио свијет већ га је и освијетлио, преноси ELTATV.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана