Smiljan je tamo gdje je Nikola Tesla VIDEO

G.S.
Smiljan je tamo gdje je Nikola Tesla VIDEO

Putevi vas često vode na najljepša moguća mjesta. Jedno od takvih mjesta koja sobavezno morate posjetiti jeste Smiljan.

Rodno je to mjesto, našeg najvećeg naučnika svih vremena Nikole Tesle. Ove godine navršilo se ni manje ni više već tačno 165 godina od rođenja slavnog načnika. Ovdje u Teslinom Smiljanu,  širom raširenih ruku, najprije će vas  dočekati paroh Gospićko –smiljanski jerej Dragan Mihajlović.  Na samom početku govori o istoriji pravoslavnog hrama svetih apostola Petra i Pavla, izgrađenom, sada već davne 1765 godine. 

“Hram jeste izgrađen 1765. Za vrijeme Drugog svjetskog rata je porušen, obnovljen je 1986. godine. U ovom hramu je službovao srpski prota Milutin Tesla, otac našeg najvećeg naučnika Nikole Tesle. Nikola je kršten u ovom hramu 1856. godine”. kaže na početku priče jerej Dragan Mihajlović

Inače, rodna kuća Nikole Tesle je inače namjenski sagrađena kao parohijski dom. Iznad crkve i parohijskog doma se nalazi srpsko pravoslavno groblje u kojem je sahranjen Nikolin brat Dane. Inače Nikolin otac Milutin se u ovu kuću doselio kada je primio službu paroha u Smiljanu.  Sam Parohijski dom podigao je Nikolaj Mandić, zbori jerej Dragan Mihajlović.

Zgrada je obnovljena  i pretvorena u  spomen-muzej. Rodnu kuću Nikole Tesle godišnje posjete hiljade turista iz cijelog svijeta reći će nam to  Nikolina Krpan, voditelj Memorijalnog centra “Nikola Tesla” u Smiljanu.

“Nikola je ovdje živio do svoje sedme godine. Ovdje je krenuo i u školu. Ovdje je spoznao svoja prva otkrića vezano za prirodu. Kada bi bila grmljavina ili nevrijeme recimo svi bi bježali u kuću, a eto Nikola je izlazio vani. Penjao bi se na okolna brda Krčmar ili Bogdanić proučavao bi munje, a na potoku Vagancu koji protiče upravo kroz Smiljan, Nikola je pravio svoje prve vodenice. Odatle, sa malog potoka Vaganca, trideset godina kasnije, 1896 gradi se hidrocentrala na Nijagarinim vodopadima, i to je bila ideja jednog malog dječaka koji je otišao u svijet, on ga je, ne samo promijenio, nego ga je i osvijetlio.” kaže Nikolina.

Tesla nije samo promijenio svijet, već ga je osvijetlio, a njemu u čast, turisti iz cijelog svijeta dolaze upravo ovdje, da vide gdje je to mali Nikola prve dane svog djetinjstva proveo, gdje je I kako živio. Sve to se može saznati i vidjeti upravo u Memorijalnom centru Nikola Tesla, ovdje u Smiljanu. Obilazeći kompleks možete zaista puno toga naučiti. Na dlanu vam je život jednog od najvećih svjetskih naučnika .  U sve to, uvjerile su se hiljade i hiljade turista koje ovdje dolaze iz cijelog svijeta.

“Nama dolaze turisti iz cijeloga svijeta. O tome ponajbolje svjedoči  naša knjiga utisaka. Dolaze nam od Evrope do Australije i Amerike.  Malo je sve ovo oko pandemije virusa korona poremetilo dolaske, i broj posjetilaca je bio puno manji, ali evo, stvari se, poštujući sve propisane mjere, polako vraćaju u normalu. I to je ono što raduje.” reče nam Nikolina Krpan voditelj Memorijalnog centra “Nikola Tesla” u Smiljanu.

Da se stvari polako ali sigurno vraćaju u normalu, u svakom pogledu, tvrdi i jerej Dragan Mihajlović, paroh Gospićko-smiljanski.  Prije nekoliko godina, na inicijativu upravo paroha Dragana, obnovljen je i spomenik roditeljima Nikole Tesle, Milutinu i Georgini ( Đuki)  Tesla, zahvaljujući ponajviše Radi Šerbedžiji i Dušku Ljuštini.  Vratio se spomenik Nikoli Tesli i u grad Gospić. Doduše ne baš tamo gdje je nekada bio, ali i ovo je velika stvar. Time je jedna velika nepravda, koliko toliko ispravljena.  Ono što se na žalost  nikada neće vratiti jeste točak istorije. Naime, na samo par koraka  od rodne kuće Nikole Tesle, nalazi se grobnica više od 500 ubijenih Srba. Njih su  početkom avgusta 1941 pobile ustaše.  Prije drugog svjetskog rata Gospićko-smiljanska parohija brojala je skoro 1000 duša, nakon njega jedva stotinu. Danas u Smiljanu  živi još samo – dvoje Srba, kaže paroh Dragan Mihajlović

Na kraju, najljepši dio cijele priče. Crkva Svetih apostola Petra i Pavla, od prije nekoliko dana,  poprimila je sasvim novi izgled.  Dovoljno je ući u hram pa da jednostavno ostanete bez daha.  Jer prizor je fascinantan. Crkva je freskopisana, i zaista izgleda prelijepo. 

“Blagoslovom episkopa Gornjokarlovačkog, Vladike Gerasima, započeli smo freskopisanje hrama. Najprije su uslijedili  pripremni radovi, a samo freskopisanje hrama je obavio sveštenik Milan Radusin, iz eparhije Dalmatinske. Živopisanje hrama je trajalo pet mjeseci”  kaže na kraju priče, ispričane uoči 165. godišnjice rođenja Nikole Tesle jerej Dragan Mihajlović.

U freskopisanom hramu sve ono što ćete vidjeti,  ostavlja na putnika namjernika i slučajnog prolaznika dubok utisak.  Tu možete vidjete  freske poput krštenja malog Nikole Tesle, pa do Svetih Apostola Petra i Pavla, po kojima ovaj hram i nosi ime. Najviše vjernika bude ovdje upravo na Petrovdan, pa ga upravo na taj dan i na rođendan našeg najvećeg naučnika  posjeti najviše turista. Ovdje kada dođete, kažu nam, pomiješaju vam se osjećaji, s jedne strane, ubije vas tuga, znajući  da danas ovdje skoro da nema više Srba pa do osjećaja uzvišenosti jer ste posjetili rodnu kuću Nikole Tesle, jednog od najvećih svjetskih naučnika svih vremena, čovjeka koji je kako nam rekoše ovdje,  ne samo promijenio svijet već ga je i osvijetlio, prenosi ELTATV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana