Професор Радмила Милентијевић из Њујорка: Пупин треба да почива у Београду

Срна
Професор Радмила Милентијевић из Њујорка: Пупин треба да почива у Београду

БЕОГРАД- Професор Радмила Милентијевић из Њујорка, која је себи дала задатак да пренесе посмртне остатке великог српског научника Михајла Пупина из САД у Београд, изјавила је да је о томе обавијестила Његову светост патријарха српског Иринеја, због чега је био веома радостан и министра спољних послова Ивицу Дачића који је обећао подршку.

- Пренос Пупинових посмртних остатака био би велики чин за српски народ и његову историју. Његова стваралачка животна стаза и вредности које је неговао откривају пут којим наш народ треба да иде - рекла је Милентијевићева за "Вечерње новости".

Милентијевићева, која је професор емеритус Градског колеџа Универзитета у Њујорку, истиче да је Пупин желио да буде сахрањен у Србији.
Та се жеља, како наводи, види из писма његове кћери Варваре упућеног епископу Николају Велимировићу 1946. године у коме наводи да је Пупинов "интерес за српску цркву био дио природног изражавања његове љубави за Србију", а Пупинова "стварна заповијест" њој да пренесе његов пепео у Србију.

- Био је свестан да припада двема културама које је успео да доведе у хармонију. Волео је Америку, али је истовремено био Србин који је остао веран традицији и светосавској вери - истакла је Милентијевићева.
Она наводи да у контакту са званичним органима државе и града Њујорка припрема све услове за пресељење посмртних остатака Пупина који је сахрањен на гробљу у том граду.

Према њеним ријечима, то је обиман посао који подразумијева ангажовање адвоката и стручних служби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана