Profesor Radmila Milentijević iz Njujorka: Pupin treba da počiva u Beogradu

Srna
Profesor Radmila Milentijević iz Njujorka: Pupin treba da počiva u Beogradu

BEOGRAD- Profesor Radmila Milentijević iz Njujorka, koja je sebi dala zadatak da prenese posmrtne ostatke velikog srpskog naučnika Mihajla Pupina iz SAD u Beograd, izjavila je da je o tome obavijestila Njegovu svetost patrijarha srpskog Irineja, zbog čega je bio veoma radostan i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića koji je obećao podršku.

- Prenos Pupinovih posmrtnih ostataka bio bi veliki čin za srpski narod i njegovu istoriju. Njegova stvaralačka životna staza i vrednosti koje je negovao otkrivaju put kojim naš narod treba da ide - rekla je Milentijevićeva za "Večernje novosti".

Milentijevićeva, koja je profesor emeritus Gradskog koledža Univerziteta u Njujorku, ističe da je Pupin želio da bude sahranjen u Srbiji.
Ta se želja, kako navodi, vidi iz pisma njegove kćeri Varvare upućenog episkopu Nikolaju Velimiroviću 1946. godine u kome navodi da je Pupinov "interes za srpsku crkvu bio dio prirodnog izražavanja njegove ljubavi za Srbiju", a Pupinova "stvarna zapovijest" njoj da prenese njegov pepeo u Srbiju.

- Bio je svestan da pripada dvema kulturama koje je uspeo da dovede u harmoniju. Voleo je Ameriku, ali je istovremeno bio Srbin koji je ostao veran tradiciji i svetosavskoj veri - istakla je Milentijevićeva.
Ona navodi da u kontaktu sa zvaničnim organima države i grada Njujorka priprema sve uslove za preseljenje posmrtnih ostataka Pupina koji je sahranjen na groblju u tom gradu.

Prema njenim riječima, to je obiman posao koji podrazumijeva angažovanje advokata i stručnih službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana