Иван Сарић - пионир српског ваздухопловства

Срна
Иван Сарић - пионир српског ваздухопловства

БИЈЕЉИНА - Један од пионира српског ваздухопловства Иван Сарић (1876-1966) извео је на данашњи дан 1910.

године у Суботици, пред више хиљада знатижељника, лет дрвеним “монопланом”, који је сам конструисао.

Уздигао се на висину од 30 метара и у широком луку облетио коњичко тркалиште. Сарићев “моноплан” чува се у Музеју ваздухопловства у Сурчину.

Сарић је био свестрани спортиста, атлетичар, рвач и један од оснивача фудбалског клуба у Суботици.

Као познати бициклиста и мотобициклиста, такмичио се и побјеђивао на многим тркама широм Европе. Завршио је трговачку академију, а живио је и радио као књиговођа у свом родном граду.

Бициклизмом се почео бавити 1891. и то вожњом на бициклу са великим точком. На првој међународној трци у Печују 1896. освојио је друго мјесто. Прва мјеста на 10 километара освојао је на првенству Угарске 1897. и 1898. и првенству Аустрије 1899. у Бечу, гдје је био и првак на 25 километара.

Успјешно је искористио околност да је живио у Аустроугарској монархији и да је могао да се такмичи и на првенствима Аустрије и Угарске, као и да је као Србин из Војводине добродошао и на српским такмичењима.

Из Краљевине Србије први је авионом летио престолонасљедник Александар Први Карађорђевић, 1909. године током посјете Француској.

Међутим, Иван Сарић је као први Србин успјешно летио на авиону сопствене конструкције и израде.

За вријеме боравка у Паризу Сарић је упознао неке пионире авијације и одушевио се њиховим пројектима, а највећи утисак на њега оставио је француски инжењер и пилот Луј Блерио, који је те године први авионом прелетио Ламанш у свом једнокрилцу.

Вративши се у Суботицу, Сарић је одлучио да направи сопствени авион. У првом моделу мотор је био стране конструкције, троцилиндрични “делфос” од 24 коњске снаге, али су већ сљедећи модел и мотор били његове конструкције.

Труп авиона “Сарић један” саграђен је од приручних материјала као што су дрво, ланено платно, точкови мотоцикла и клавирске жице.

На суботичком Градском тркалишту, у љето 1910. године, вршио је прве пробне летове, истовремено увјежбавајући се да и сам пилотира.

Сједиште авиона од прућа, на коме је Сарић полетио, налази се у Музеју ваздухопловства код аеродрома Сурчин - Београд. У Музеју се такође налази и реплика авиона “Сарић један” у чијој изради је помагао и сам Иван Сарић.

Почетком 1911. године Иван Сарић је усавршавао конструкцију свог авиона коме је дао назив “Сарић два”. За ову летјелицу сам је конструисао и мотор.

Сарић је доживио дубоку старост као пензионер у Суботици. Био је активан у спортским и техничким друштвима, почасни члан Ваздухопловног савеза Југославије, Ауто-мото савеза Југославије, те почасни члан Ауто-мото друштва “Победа” из Суботице.

Умро је у Суботици 23. августа 1966. године у 91. години живота.

Својим дјелом Иван Сарић се сврстава међу најзначајније пионире југословенског ваздухопловства. Аеро-клуб у Суботици носи његово име, као и једна улица у београдском насељу Миријеву.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана