Регулаторна агенција за комуникације: Како користити мобилне услуге у ромингу

Г.С.
Регулаторна агенција за комуникације: Како користити мобилне услуге у ромингу

САРАЈЕВО - Регулаторна агенција за комуникације (Агенција) издала је саопштење у којем подсјећа кориснике на правилну употребу роминг услуга како не би дошло до високих трошкова приликом употребе мобилног телефона.

У саопштењу се подсјећа да, на основу Споразума о смањењу цијена услуга роминга у јавним мобилним комуникацијским мрежама у региону западног Балкана из 2019. године, корисници могу позивати, слати поруке и користити мобилни интернет по цијенама домаћег саобраћаја за исту услугу.

Међутим, унутар региона западног Балкана оператори могу ограничити количину кориштења мобилног интернета у складу са политиком примјереног кориштења. Оператор је обавезан обавијестити корисника да ли његов тарифни пакет подлијеже лимиту потрошње, те колико лимит износи.

- До кршења политике примјерене потрошње може доћи уколико корисник има већу потрошњу услуга у ромингу у региону западног Балкана у односу на домаћу потрошњу или дужи боравак у земљама региона западног Балкана у односу на БиХ током периода од четири мјесеца. У том случају, оператор може кориснику наплаћивати додатну накнаду на домаће малопродајне цијене за потрошњу роминг услуга о чему је обавезан корисника унапријед упозорити – појашњаваја се у саопштењу.

У државама које су изван региона западног Балкана, сав саобраћај (одлазни позиви, долазни позиви, СМС поруке и пренос података путем мобилне мреже) кориснику се обрачунава према цјеновнику оператора у зависности од зоне којој припада држава у којој се корисник налази (из које позива, шаље СМС поруке или користи пренос података путем мобилне мреже), те о одредишној зони (држави) у коју се упућује позив. Цијене долазних позива зависе од зоне (државе) у којој се корисник налази.

Прије одласка у иностранство, Агенција препоручује корисницима да контактирају матичног мобилног оператора како би се информисали да ли имају у понуди тарифне опције које ће им омогућити кориштење услуга роминга по повољнијим условима.

У циљу заштите од прекомјерне потрошње мобилног интернета у ромингу, оператори су дефинисали лимите потрошње. У тренутку када корисник пређе дефинисане лимите потрошње оператор ће кориснике обавијестити о достигнутом лимиту/привременој забрани услуге заједно са информацијама шта корисник треба урадити ако жели да се услуга и након достигнутог лимита настави пружати.

Уколико корисник, након привремене забране услуге, самостално поново активира услугу пријеноса података у ромингу, преузима одговорност за плаћање свих насталих трошкова.

Агенција напомиње да оператор мора обавијестити корисника када се мобилни уређај повеже на мобилне мреже изван БиХ, те савјетује кориснике да пажљиво прате обавјештења која добијају од оператора, као и да искључе аутоматско тражење мреже у поставкама свог мобилног уређаја и користе ручно тражење мобилне мреже, како би се избјегло аутоматско повезивање мобилног уређаја на мреже иностраних оператора. Такође, да би се избјегло кориштење мобилних података у ромингу, Агенција савјетује кориснике да у поставкама свог уређаја искључе кориштење мобилних података у ромингу.

Агенција упозорава кориснике да уколико се налазе у пограничним подручјима у БиХ, може доћи до додатних роминг трошкова јер се може догодити да телефон аутоматски промијени мрежу и пређе на оператора изван БиХ.

У овом случају корисник најчешће не зна да је његов телефон регистрован на мрежу страног оператора, који има домет и унутар граница БиХ, што може довести до високих трошкова, чак и уз минимално кориштење мобилног телефона.

Препорука корисницима је да у пограничним подручјима, поставе уређај на ручни одабир мреже жељеног оператора, односно оператора чији су корисници. На тај начин се спрјечава прелазак на мрежу страног оператора и нежељено кориштење роминг услуга – наводи се у саопћењу Регулаторна агенција за комуникације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана