Осмо свјетско чудо: Највећи и најпосјећенији парк природе

GS
Foto: X.com

Torres del Paine је осмо свјетско чудо, највећи и најпосјећенији парк природе у Чилеу.

Он се налази на крајњем југу земље, на такозваној Рути која води до краја свијета. Овај национални парк дефинишу изузетно високе и оштре планине. Оне гордо окружују крајолик у ком чувају ледњаке, језера и ријеке. Налази се у регији познатој по суровим временским приликама, чувеној Патагонији. Интересантно је навести да у овом дијелу земље дан изузетно дуго траје, чак 17 сати, па имате прилику да заиста дуго уживате у природи.

Ову титулу је Torres del Paine понио у озбиљној конкуренцији од више од 300 различитих дестинација. Игра природе и Богова је овд‌је посебно изражена, а сурови крајолик д‌јелује нестварно, као да није са ове планете.

Најпознатији дио парка чини планински масив са три оштра врха. Сваки врх има своје име, то су Torres d’Agostini, Torres Central i Torres Monzino. Они се уздижу 2.500 метара изнад нивоа мора, и по њима је цијели парк и добио име. Torres del Paine у преводу значи плави стубови, такву боју од неба и језера добију кад се гледају издалека.

Парк заузима површину од око 300.000 хектара праве дивљине за истраживање. Он представља рај на земљи за љубитеље природе, посебно јер нема изражене туристичке активности.

Патагонија није јефтина дестинација, а Torres del Paine није ништа другачији. Национални парк је удаљено мјесто које подразумијева комплексну логистику за туризам. Међутим, боравак у Torres del Paine-у никада није био тако приступачан, нарочито у последњих неколико година, иако се налази на самом крају свијета. Данас је природа на цијени, нарочито дивља и удаљена, далеко од било каквих трагова цивилизације.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана