"Фићином комбијем" старом преко 40 година обишли цијелу бившу Југу

Г.С.
"Фићином комбијем" старом преко 40 година обишли цијелу бившу Југу

У чувеном "фићином комбију" прешли на хиљаде километара, сви се окретали за наранџастом љутом машином.

Добри стари "фићин комби", симбол некадашње Југославије и неизоставан дио многих гаража од Вардара па до Триглава, био је мотив српском редитељу Југославу Николићу и његовим пријатељима Душану Димитријевићу и Димитрију Дамљановићу, да управо са тим времешним возилом крену на путовање дугачко неколико хиљада километара.

Циљ је био обићи све земље бивше Југославије у којима су се производили дијелови за овај чувени комби, а читаво путовање названо је Комби-нација

"Све је почело када је Дуле за време локдауна купио комби у близини Коршумлије који је био у распаднутом стању, није могао да се креће али имао је све делове и почео је да га сређује, део по део, из свог задовољства. Кад је био готов ушли смо у ту неку причу да су се делови правили у неколико градова, а данас су то све градови у различитим државама и дошао сам на идеју зашто ми то не би све обишли и снимили. Да видимо које фабрике раде, а које не", каже за РИНУ Југослав Николић.

И тако је екипа кренула на путовање са наранџастим Заставиним комбијем 850 АК.

Најприје су обишли Пирот и Сурдулицу, спустили се затим у Сјеверну Македонију, да би се вратили у Србију, како би преко Златибора отишли у Црну Гору.

Одатле је комби отишао за Мостар, па за Сплит, а онда у Словенију.

Преко Загреба, Бањалуке и Модриче екипа "Комбинације" вратила се за Београд.

Помало заборављен, али удобан, скоцкан и безбједан стари комби показао се као одличан пријатељ на путу.

"Пуно је удобнији позади него напред, позади има доста места за опрему, наслони могу да се оборе и човек да се испружи. Заиста је изненађујуће удобан, на три опруге је и креће се као коверта. Били су спремљени делови за евентуалну хитну поправку на путу, али није било потребно. Имали смо само један проблем са гумама у Црној Гори, али ту су нам помогли дивни људи из Мојковца и Бјелог Поља", рекао је Душан.

Куда год су прошли, били су права атракција. Прво су мислили да им други возачи свирају јер нешто није у реду са комбијем, међутим брзо су схватили да их људи одушевљено поздрављају. Како кажу, апсолутно ниједну негативну рекацију нису доживели за вријеме овог путовања.

План је да се ово незаборавно искуство преточи у документарни филм, чија премјера се очекује на јесен.

"Тешко да ћемо моћи да на филм пренесемо праву атмосферу, која је заиста била толико феноменална да се једноставно мора доживети. Заиста једно фантастично искуство", закључује Југослав.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана