Црногорци уловили „морског ђавола”, једну од највећих риба у Јадрану

Г.С.
Црногорци уловили „морског ђавола”, једну од највећих риба у Јадрану

На Инстаграм профилу Подгорички времеплов окачена је фотографија из Бигове, на којој се види манта, наводно „уловљена мрежом на преко 100 метара дубине”.

Mанта је подрод великих ража, може да досегне и седам метара у ширину, а због специфичног облика зову је и „морски ђаво”.

- Манта је једна од највећих риба које живе у океанима. Због необичног распореда прсних пераја, које формирају својеврсне рогове на глави, манти је приписан назив „морска ђавоља риба”. Али немају ништа „ђаволско” у свом начину живота и понашању. Они су мирна и смирена бића, као и они који се хране планктоном, циједећи га из воде. Риба манта позната је по својој способности да скаче високо из воде (на висину од један и по метар). Када крупна јединка након скока падне у воду, чује се звук сличан грмљавини, који се чује неколико миља у близини - наведено је уз слику.

Ипак, уместо похвала и честитки које су вјероватно очекивали, риболовци су добили осуду јавности због фоткања с мртвом животињом јер је „жалосно убити ову рибу”. Манте су још од 2011. строго заштићене у међународним водама као „рањива врста са повећаним ризиком од изумирања” и многе земље забрањују лов на манте.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана