Збацили Гаспром с трона па сад пливају у новцу

Г.С.
Збацили Гаспром с трона па сад пливају у новцу

Новешки Equinor извијестио је да је 2022. годину закључио с највећом добити откада је основан.

Тиме се придружио низу компанија које су извијестиле о рекордним резултатима захваљујући снажном расту цијена гаса и нафте, преноси Пословни дневник.

Equinorова нето добит износила је у прошлој години 28,7 милијарди долара и била је троструко већа него у 2021. и највиша откада је компанија основана.

Прилагођена оперативна добит удвостручена је у поређењу с годином раније, поскочивши на рекордних 74,9 милијарди долара. Претходни рекорд из 2008. године износио је 36,2 милијарде долара, а произишао је из рекордне цијене нафте из Сјеверног мора.

Компанија у већинском власништву норвешке државе истиснула је прошле године руски Гаспром с позиције водећег снадјевача Европе природним гасом у условима оштећених гасовода и западних санкција Русији због рата са Украјином.

Equinor је прошле године произвео два одсто мање нафте и гаса него у 2021., укупно 2,04 милиона барела еквивалента нафте дневно, али у овој години очекује повећање производње за три одсто.

Производња гаса на пољима у матичној Норвешкој порасла је прошле године осам посто док се производња нафте смањила за шест посто, показује Equinorов пословни извјештај.

Компанија већину добити остварује у Норвешкој гдје нафтне компаније плаћају порез по стопи од 78 посто. Напомињу да ће за 2022. платити рекордних 49,9 милијарди долара пореза.

У 2023. Equinor очекује капиталну потрошњу у распону од 10 до 11 милијарди долара, више-мање у складу с досадашњим планом. Подигли су пак процјену потрошње у слиједеће три године, с 12 милијарди на 13 милијарди долара годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана