Вирус корона изазвао додатни јаз између богатих и сиромашних

Srna
Вирус корона изазвао додатни јаз између богатих и сиромашних

ЖЕНЕВА - Међународна организација за рад /ИЛО/ упозорила је данас да је вирус корона довео до масовног пада прихода радницима широм свијета и до раста неједнакости између богатијих земаља које су обезбиједиле готов новац за своје привреде и сиромашнијих држава које то нису могле да учине. У свом извјештају о посљедицама пандемија на радни свијет, агенција УН изнијела је процјену да је глобални приход радника био мањи за 3,5 билиона долара у првих девет мјесеци ове године, што је готово пад од 11 одсто у односу на прошлу годину, мада се ту не рачуна подршка приходима које су обезбиједиле неке администрације.

 

Пандемијом су посебно погођене сиромашније и земље на америчком континенту.

ИЛО истиче да су пакети фискалне помоћи концентрисани у богатијим земљама, а да државе у развоју имају "ограничен капацитет финансирања сличних мјера".

Према наводима у извјештају, земљама у развоју биће потребно готово билион долара помоћи само да одрже јаз од прије пандемије са богатијим земљама.

Генерални директор ИЛО Гај Рајдер назвао је показатеље такве разлике у фискалном стимулансу "веома забрињавајућим" и "супротним од бољег свијета који желимо да поново изградимо" након окончања пандемије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана