У граду од 25 милиона становника у априлу није продат ниједан ауто

B92
Foto: Pixabay

Највећa кинеска метрополитанска област, дом за 25 милиона људи, под строгим мјерама изолације је већ седам недјеља, док Кина наставља са својим стриктним мјерама контроле пандемије, које су имале снажан утицај на економију.

Власти су наредиле људима да остану код куће и затворе многе компаније док покушавају да сузбију до сада најгору епидемију ковида у том граду. Али док су тамошње власти у понедјељак најавиле да ће дозволити "низак ниво активности" у неким областима, многи становници рекли су за ЦНН да им није дозвољено да излазе ван својих стамбених насеља.

Ограничења због короне озбиљно су утицала на локално тржиште аутомобила - скоро сви ауто-салони су затворени, а продаја уопште није забиљежена, наводи се у саопштењу Шангајског удружења продаваца аутомобила.

Продаја аутомобила у Кини пала је 46 одсто у априлу, у односу на март 2022.

Била је то најгора продаја у априлу у посљедњој деценији, објавило је прошле недјеље Кинеско удружење произвођача аутомобила. Кина је увела строга ограничења док се бори са највећом епидемијом вируса корона у више од двије године.

Према процјенама ЦНН-а, више од 30 градова у Кини је под потпуним или дјелимичним затварањем, што погађа до 187 милиона људи широм земље.

Шангај је изузетно важан за кинеску аутомобилску индустрију. Град је на првом мјесту по укупној продаји аутомобила - у Шангају је прошле године продато око 736.700 нових возила, највише међу свим кинеским градовима, према статистикама главног регулатора осигурања у земљи. То је такође велики производни центар, дом произвођача аутомобила као што су Тесла и Фолсваген, као и великих добављача дијелова као што су Бош и ЗФ Груп.

Карантини у Шангају и другим кинеским градовима изазвали су велике поремец́аје у ланцу снабдијевања и погодили потрошњу у другој по величини свјетској економији. Тако, упркос локалној производњи, нагли пад продаје биљеже велики произвођачи, од којих неки нуде и комплетну онлајн услугу.

Теслина продаја у Кини у априлу пала је чак за 98 одсто у односу на претходни мјесец, док је производња у фабрици у Шангају била мања за 81 одсто. То је велики ударац за америчког произвођача аутомобила након доборг почетка године у Кини.

Тојота је прошле недјеље објавила да је затворила 14 производних линија у осам фабрика у Јапану, због несташице дијелова као посљедица затварања у Шангају.

Нисан Мотор је такође пријавио пад продаје од 46 одсто у Кини у односу на годину дана раније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана