Тројица алпиниста нестала на планини К2 сматрају се мртвима

Танјуг
Foto: Wikimedia

ИСЛАМАБАД- Пакистански званичници саопштили су данас да се тројица планинара која су раније овог мјесеца нестала покушавајући да освоје други највиши свјетски врх К2 сматрају мртвима.

Тим саопштењем завршена је драматична спасилачка акција на једној од најопаснијих планина за алпинизам на свијету.

Врх К2 никада није био освојен током зиме до прошлог мјесеца, када га је савладао тим непалских шерпаса, преноси АП.

Потрага за тројицом алпиниста завршена је прије десет дана. Мухамад Али Садпара (45) из Пакистана, Џон Снори (47) са Исланда и Хуан Пабло Мор (33) из Чилеа посљедњи пут су виђени 5. фебруара око поднева на мјесту које се сматра најтежим дијелом успона: уско грло, стрмо и само 300 метара испод од 8.611 метара високог К2 врха.

Садпара, једног од најславнијих пакистанских пењача који се попео на осам највиших планина на свијету, пратио је његов двадесетогодишњи син Саџид Садпара, којем је отац рекао да се спусти када је видео да је маска са кисеоником коју користи неисправна.

То је био други покушај групе да се попне на врх К2 ове зиме, у сезони у којој су још три пењача погинула у том подручју.

Иако је Монт Еверест 237 метара виши од К2, врх К2 је много сјеверније, на граници с Кином, и подложан је лошијим временским условима.

Зимски успон је посебно опасан због непредвидивих и брзих промјена времена. Зимски ветрови на К2 могу да дувају брзином већом од 200 km/h, а температуре могу пасти на минус 60 степени Целзијуса.

У једној од најсмртоноснијих планинарских несрећа 2008. године 11 пењача је погинуло у једном дану покушавајући да савладају успон на К2 2008. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана