Три медвjеда лењивца умрла од хладноће у авиону у Лијежу

Танјуг
Три медвjеда лењивца умрла од хладноће у авиону у Лијежу

БРИСЕЛ- У авиону блокираном снегом и ледом на аеродрому у белгијском граду Лијежу, три медвjеда лењивца угинула су од хладноће 21. јануара, објавили су данас белгијски медији.

Трагедија је изазвала огорченост јавности, а министарка за животну средину региона Валонија, Селин Телије, изјавила је да размишља о санкцијама ако се утврде грешке код одговорних лица.

"Неопходно је разјаснити околности, а ако се морају предузети санкције, биćе предузете", изјавила ја министарка.

Дневни лист Судинфо објавио је данас вест о смрт три медведа лењивца, у авиону катарске компаније који је превозио девет животиња и био блокиран снегом и ледом на аеродрому у Лијежу.

Три медведа од девет који су били у авиону, умрли су од хладноће. Авион је слетио у Лијеж на путу између Перуа и Катара и није могао да истовари животиње претходног викенда, између суботе ујутро и недеље поподне.

Врста медвједа лењивца, позната као "липус", класификована је као „рањива“.

Број медвједа лењивца у свету се процењује на око 7.000 до 10.000 јединки, али ова бројка је у сталном паду због смањења шумовитог простора, тако да је ова врста медведа стављена на црвену листу рањивих врста Међународне уније за заштиту природе.

Лењивци су дугачки од 1,40 до 1,90 м и теже од 55 до 140 кг. Они живе у шумским пределима индијског потконтинента, на Хималајима и у Шри Ланки. Прошлог октобра, валонска влада усвојила је нацрт уредбе о заштити животиња током транспорта, у складу са европском регулативом и валонским Кодексом о добробити животиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана