Tоп 100 најбогатијих Словенаца заједно вриједи 7,1 милијарди евра

Tанјуг
Foto: гс

ЉУБЉАНА - Сто најбогатијих Словенаца располаже заједно имовином вриједном 7,1 милијарду евра, што је рекордан износ и за скоро четвртину или 1,3 милијарде евра већи него 2020. године.

На врху ранг листе словеначких богаташа нема промјена, при чему Само и Иза Сија Логин и даље држе прво мјесту испред другопласираног пара Сандија Чешкоа и Ливије Доланц.

Раст богатства 100 најимућнијих Словенаца, највећи после 2008. године, резултат је бољег котирања њихових компанија на берзама, што је основ за процјену њихове нето вриједности, али и доброг пословања, раздуживања, јачања финансијских бафера и, у неким случајевима, успјешних аквизиција, наводи лист.

Почетни износ богатства на листи топ 100 је такође порастао са прошлогодишњих 20,9 милиона евра на 27,7 милиона евра, док је са листе испало више од четвртине људи који су се на њој налазили прошле године.

Клубу најбогатијих придружило се 10 нових особа, а 17 се поново вратило.

На челу листе су Иза Сија и Само Логин, некадашњи власници програмера апликације Оутфит7 и бивши супружници који су наставили да раде заједно због чега се третирају као један ентитет. Вриједност њихове имовине процјењена је на 689 милиона евра.

На позицији број два су Санди Чешко и Ливија Доланц са процјењеним богатством од 355 милиона евра, при чему највећи дио њихове имовине чини приход од 55-процентног удјела у малопродајном омни-каналу Студио Модерна.

У водећу тројку најбогатијих пробила се породица Шешок, власници групе за електронику Искра, која је забиљежила највећи скок на листи увећавши богатство са прошлогодишњих 150 милиона евра на 270 милиона евра.

Финанце истиче да је брачни пар Весна и Дари Јужна, власници холдинг компаније Перспектива, ушао у првих 10 богаташа с растом имовине од 73 одсто на 202 милиона евра, највише захваљујући раздуживању и расту тржишне вриједности енергетске компаније Петрол

Најзанимљивији новајлија на листи је кошаркаш Лука Дончић, с богатством процјењеним на 29,4 милиона евра, након што је ова НБА звијезда потписала петогодишњи уговор са Далас Мавериксима од 207 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана