Титов брод Галеб ускоро музеј, у току завршни радови

Tanjug
Foto: Grad Rijeka

ЗАГРЕБ - Титов брод "Галеб" ускоро ће постати музеј и причаће причу о својој турубулентној историји и о фасцинантним успјесима тадашње југославенске бродоградње, пише данас загребачки Јутарњи лист.

"Ово је сад готово 99 одсто", пише лист и додаје да је шетна палуба кључни дио будућег музеја.

Ту су, кажу, у симетрији, апартмани Јосипа и Јованке Броз, соба за састанке смјештена између њих, као и већа дворана, уз коју се налази кухиња и собе за госте.

Уз дворану, у којој би посада доручковала, ручала и вечерала, налази се и дио који је некад служио као биоскопска сала, како за Тита, тако и за младе морнаре, за које је "Галеб" био школски брод у склопу војне обуке.

Радови на рестаурацији интеријера у завршној су фази и пази се на сваки детаљ, јер "Галеб" је заштићено културно добро Републике Хрватске, одлуком министра културе Боже Бишкупића из 2006.

"Галеб" је каријеру амбасадора мира почео из Боке Которске 1953., да би на крају формално припао граду Ријеци који га сада новцем из европских фондова обнавља и претвара у стационарни брод-музеј.

Некада доживотни предсједник СФРЈ Јосип Броз Тито је њиме пловио 14 пута, обишао је три континента, упловивши у 29 свjетских лука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана