Titov brod Galeb uskoro muzej, u toku završni radovi

Tanjug
Foto: Grad Rijeka

ZAGREB - Titov brod "Galeb" uskoro će postati muzej i pričaće priču o svojoj turubulentnoj istoriji i o fascinantnim uspjesima tadašnje jugoslavenske brodogradnje, piše danas zagrebački Jutarnji list.

"Ovo je sad gotovo 99 odsto", piše list i dodaje da je šetna paluba ključni dio budućeg muzeja.

Tu su, kažu, u simetriji, apartmani Josipa i Jovanke Broz, soba za sastanke smještena između njih, kao i veća dvorana, uz koju se nalazi kuhinja i sobe za goste.

Uz dvoranu, u kojoj bi posada doručkovala, ručala i večerala, nalazi se i dio koji je nekad služio kao bioskopska sala, kako za Tita, tako i za mlade mornare, za koje je "Galeb" bio školski brod u sklopu vojne obuke.

Radovi na restauraciji interijera u završnoj su fazi i pazi se na svaki detalj, jer "Galeb" je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske, odlukom ministra kulture Bože Biškupića iz 2006.

"Galeb" je karijeru ambasadora mira počeo iz Boke Kotorske 1953., da bi na kraju formalno pripao gradu Rijeci koji ga sada novcem iz evropskih fondova obnavlja i pretvara u stacionarni brod-muzej.

Nekada doživotni predsjednik SFRJ Josip Broz Tito je njime plovio 14 puta, obišao je tri kontinenta, uplovivši u 29 svjetskih luka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana