Суд пресудио најгорем масовном убици у историји Јапана: Осуђен на смрт вјешањем

ГС
Суд пресудио најгорем масовном убици у историји Јапана: Осуђен на смрт вјешањем

ТОКИО - Мушкарац из Јапана осуђен је на смрт због убиства 19 људи ножем у дому за људе са инвалидитетом 2016. године.

Сатоши Уематсу је рекао да људи са инвалидитетом, који не могу “добро” да комуницирају, не треба да имају људска права и “нема поенте да живе”. Такође, у једном од интервјуа изјавио је да је злочин извршио за “добробит друштва”.

Уематсу је претходно радио у другом дому за људе са инвалидитетом, такође недалеко од Токија.

Суд у Јокохами осудио га је на смрт вјешањем, а Уематсу је раније најавио да неће поднијети жалбу, каква год пресуда буде изречена.

Тридесетогодишњи Уематсу током суђења није порекао да је ножем избо жртве. Међутим, његова одбрана је навела да ипак није крив, истичући његово ментално стање и тврдећи да је у то вријеме био под утицајем наркотика.

- Користио је марихуану и имао проблеме са менталним здрављем - изјавио је његов адвокат.

Тужиоци су, међутим, тврдили да је Уематсу ментално способан, а да је напад “нехуман” и да “не оставља простор за попустљивост”.

Овај случај је указао на лош положај људи са инвалидитетом у Јапану - већина породица није жељела да открије идентитет жртве, наводно зато што мисле да је то срамота. Међутим, мајка убијене деветнаестогодишњакиње је прије суђења открила кћеркино име - Михо.

- Никада ти нећу опростити. Захтијевам најстрожу казну - рекла је мајка убијене дјевојке.

Уематсу се 26. јула 2016. довезао до Тсукуи Јамајури дома за особе са инвалидитетом, недалеко од Токија. Код себе је имао неколико ножева. Разбио је прозор, ушао у зграду, ишао од собе до собе и нападао људе док су спавали, наводе из тужилаштва.

Убио је 19 људи између 19 и 70 година, а ранио 25, од којих 20 тешко. У дому је у том тренутку било 150 људи. Убрзо послије напада Уематсу се појавио у полицијској станици и предао надлежнима. Откако је ухапшен није показао нимало покајања.

Писмо

Уематсу је неколико мјесеци раније послао писмо јапанском парламенту у којем је навео да ће убити 470 људи са инвалидитетом ако му дају дозволу за то.

- Желим да Јапан буде земља у којој људе са инвалидитетом треба еутанизовати - рекао је он.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана