Суд поништио дио прописа о учењу на даљину у Словенији

ГС
Foto: ГС

ЉУБЉАНА - Уставни суд Словеније је оцијенио је да више одредби закона о учењу на даљину у основним школама и школама за дјецу са посебним потребама, није у складу са уставом.

Након што је размотрио представке више родитеља, Уставни суд је данас донио двије одлуке.

Једном одлуком је поништен читав члан прошлогодишњег Закона о утврђивању привремених мјера за ублажавање и отклањање посљедица ковида које важе на основне школе.

Главни аргумент суда је да овај закон омогућава Министарству образовања превише слободе у одлучивању тренутка увођења школовања на даљину, што представља кршење права дјетета.

Имајући у виду да би тренутно поништење закона могло проузроковати још веће кршење људских права, Народној скупштини су дата два мјесеца да промијени закон.

У одвојеној одлуци која се односи на притужбе родитеља дјеце са посебним потребама, суд је поништио неколико владиних уредби које више нису важеће, након што је уважио тврдње родитеља да је школовање на даљину нанијело велику штету њиховој дјеци и уназадило их због недостатка социјалног контакта, физикалне терапије и стручне помоћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана