Шест деценија борбе за невиност – невјероватан судски случај у Јапану

Rts
Шест деценија борбе за невиност – невјероватан судски случај у Јапану

Ивао Хакамада (86), који је осуђен на смрт за четвороструко убиство које није починио и провео читавих 48 година иза решетака, ни данас, осам година након пуштања на слободу, није успио да издејствује ново суђење на којем би званично био проглашен као невин и додељена му новчана одштета. Недавно стечени нови доказ, који указује на манипулацију истражних органа, могао би да коначно омогући то суђење, јављају медији у Јапану.

У Јапану се коначно ближи расплет вишедеценијске битке за доказивање невиности коју води бивши боксер, осамдесетшестогодишњи Ивао Хакамада, његова породица и Јапанско удружење адвоката, које је његову борбу на добровољној основи прихватило као сопствену.

Хакамада је провео пуних 48 година иза решетака због суровог четвероструког убиства у граду Шимизу у префектури Шизуока које се одиграло у јуну 1966. године.

Из затвора је пуштен 2014. године када је ДНК анализом утврђено да једини материјални доказ који га је теретио, комади одеће пронађене у близини места злочина, нису припадали њему. С обзиром да му је била изречена смртна казна, тиме је коначно завршен његов готово петодеценијски мучни пут на вешала.

Међутим, мада се те 2014. докопао слободе, Хакамада и његови помагачи нису успели да издејствују понављање суђења на којем био он био званично проглашен невиним, односно, нису успјели да у потпуности сперу љагу с његовог имена. Зато су наставили са напорима да докажу његову невиност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана