Šest decenija borbe za nevinost – nevjerovatan sudski slučaj u Japanu

Rts
Šest decenija borbe za nevinost – nevjerovatan sudski slučaj u Japanu

Ivao Hakamada (86), koji je osuđen na smrt za četvorostruko ubistvo koje nije počinio i proveo čitavih 48 godina iza rešetaka, ni danas, osam godina nakon puštanja na slobodu, nije uspio da izdejstvuje novo suđenje na kojem bi zvanično bio proglašen kao nevin i dodeljena mu novčana odšteta. Nedavno stečeni novi dokaz, koji ukazuje na manipulaciju istražnih organa, mogao bi da konačno omogući to suđenje, javljaju mediji u Japanu.

U Japanu se konačno bliži rasplet višedecenijske bitke za dokazivanje nevinosti koju vodi bivši bokser, osamdesetšestogodišnji Ivao Hakamada, njegova porodica i Japansko udruženje advokata, koje je njegovu borbu na dobrovoljnoj osnovi prihvatilo kao sopstvenu.

Hakamada je proveo punih 48 godina iza rešetaka zbog surovog četverostrukog ubistva u gradu Šimizu u prefekturi Šizuoka koje se odigralo u junu 1966. godine.

Iz zatvora je pušten 2014. godine kada je DNK analizom utvrđeno da jedini materijalni dokaz koji ga je teretio, komadi odeće pronađene u blizini mesta zločina, nisu pripadali njemu. S obzirom da mu je bila izrečena smrtna kazna, time je konačno završen njegov gotovo petodecenijski mučni put na vešala.

Međutim, mada se te 2014. dokopao slobode, Hakamada i njegovi pomagači nisu uspeli da izdejstvuju ponavljanje suđenja na kojem bio on bio zvanično proglašen nevinim, odnosno, nisu uspjeli da u potpunosti speru ljagu s njegovog imena. Zato su nastavili sa naporima da dokažu njegovu nevinost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana