Сан Марино на граници банкрота

ГС
Сан Марино на граници банкрота

РИМ - Републици Сан Марину пријети опасности да због економске кризе која је наступила након панедмије ковид-19 банкротира, а због дуга могла би изгубити и своју 1300 година дугу самосталност.

 

 

Република Сан Марино је на почетку пандемије оклијевала, из економских разлога, да уведе карантин, а након што је заражено 1.200 грађана од укупно 33.000 и процентуално скочила на прво мјесто по броју заражаних у свијету власти су биле присиљене да уведу рестриктивне мере.

Јос прије пандемије банкарски систем Републике је био у колапсу, дугови земље су нарасли на 360 милиона евра, а сада да би избјегли финансијску пропаст власти Сан Марина тразе помоћ од првог сусједа Италије, и "БанкИталије".

Република Сан Марино била је дугогодишњи порески рај, иделано мјесто за сакривење новца и заметања трагова фирми ције богатство власници нису у могли доказати.

Милиони су нестали "појеле су их банке", тврди Ђузепе Марија Морганти, савјетник опозиционе демократске партије.

Од 11 банака шест је банкротирало, губитке је морала да надокнади држава, а једна банка је национализована.

У посљедних пет година богатство Републике је преполовљено, друствени производ пред пандемију вирусакорона био је мањи за 28 одсто, а због заразе и карантина опао је за још 12 процената.

Да би ублажила економску кризу Република Сан Марино је штампала државне обвезнице "Титано" (име по планини Титано на цијим обронцима се простире држава) у вриједности од 500 милиона евра .

Један "титано" вриједи један евро, али ни то није довољно, недостаје новца за исплату пензија и за живот, пише лист.

Чак се размишља и о увођењу пореза на додатну вриједност, што би био преседан у историји најмање државе на свијету.

"Ил фатто Qуотидиано" пише да уколико се Сан Марину не помогне, могао би "пасти" у руке кинеском или руском капиталу, сто би ови онда могли користити за куповину гласова у међународних имституцијама као сто је УН, ОЕБС и сл.

У Сан Марину живи око 10.000 Италијана који имају двојно држављанство, па је и ово један од мотива што дио италијанских политичара апелује "да се помогне, јер ако пропадне Сан Марино биће то трагедија и за Италијане", тврди члан демократске партије Марко ди Маио.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана