Радницима у Њемачкој није било боље од 1990.

ГС
Foto: ГС

Висококвалификована радна снага, складни радни односи и ограничен раст плата већ је дуго основа економског успјеха Њемачке.

Просјечне плате у Њемачкој порасле су за 5,5 одсто у другом тромјесечју у односу на претходну годину. То би дијелом могло бити узроковано тиме да су плате пале за четири одсто у истом периоду 2020. године, када се десио економски шок због пандемије.

Ипак, радници су данас у најбољој позицији у посљедњих 30 година, тврди Габриел Фелбермаyр из Института за свјетску економију у Киелу, у оквиру истраживачког центра.

Царстен Брзески из ИНГ банке истиче да шефови посебно траже стручно особље, а да аутоматизација и миграција не могу надокнадити недостатак радне снаге. Синдикати се не стиде да користе своју повећану моћ.

 Одмах тражимо повећање плата за раднике у индустрији од 4,5 одсто, плус додатна средства за превремено пензионисање, каже Фредерик Стриеглер из иг Метала, највећег њемачког синдиката.

Шефови појединих индустријских грана наредне године нуде повећање од само 1, 2, а годину касније 1, 3 одсто. То није довољно, каже Стриеглер, јер радницима неће надокнадити инфлацију.

Потрошачке цијене порасле су за 4,1 процента у септембру, што је највећа стопа у 28 година (иако је раст дијелом узрокован једнократним факторима, попут привременог смањења пореза на додату вриједност 2020).

Синдикати су раније радије чували радна мјеста него осигуравали повећање плата, па су склони договору са шефовима који нису могли да приуште веће плате.

Повећање од пет одсто је реално

Ствари су сада несигурније, радници компаније Цартхаго, произвођача кампер кућа, ступили су ове седмице у штрајк, захтијевајући повећања плата због велике потражње за приколицама. Планирани су додатни штрајкови код других произвођача приколица и намјештаја.

Шеф Иг Бау, синдиката који представља око 900.000 грађевинских радника, упозорио је да ће расписати свој први штрајк у посљедњих 20 година у читавој земљи ако послодавци не испуне захтјеве за повећање плата наредне године за 5,3 одсто, те накнада за путовање до посла.

Осим тога, 16 њемачких држава преговара са синдикатима о већој плати за више од 2,3 милиона радника у јавном сектору. Синдикати захтијевају повећање плата од пет одсто, уз повећање од најмање 150 евра мјесечно за најмање плаћене и 300 евра за здравствене раднике.

Просјечно повећање плата од пет одсто наредне године чини се “реалним”, сматра Фелбермајер. Плате у индустријама које се ослањају на квалификоване раднике могу порасти за још више.

Ипак, повећање неће додатно подстицати инфлацију, барем не краткорочно, тврди Брзески. Упркос порасту плата ове године, стварни приходи и даље су испод нивоа прије пандемије. И већина компанија у већини индустрија може приуштити разумно повећање плата, јер је држава сносила велики дио трошкова узрокованих пандемијом.

Међутим, недостатак радника би се могао поново осјетити са старењем становништва јер ће се понуда радне снаге смањити од 2023. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана