Произвођач "Моцарт кугли" иде у стечај

Срна
Foto: илустрација

БЕЧ - Компанија "Салзбург чоколаде" из Гредига, познате по производњи Моцарт кугли, поднијела је код покрајинског суда у Салзбургу, захтјев за стечај.

Због овог неочекиваног краха синдикалци, заједно са радничким савјетом и менаџментом планирају да разговарају о ситуацији и информишу запослене.

Иако је протеклих година предузеће биљежило добит, прошле године га је пандемија тешко погодила, написао је директор Кристијан Шигерл. Због значајно смањеног броја туриста, манифестација и прослава је дошло до пада продаје чоколадних производа, а тако и Моцарт кугли.

Пад обрти из прошле године могло је само делимично бити компензовано у новој пословној години, међутиум, и поред нових клијената у извозу и државне корона помоћи и ове године, због прошле бележиће се огроман губитак.

"Актуелни локдаун и значајни раст цена сировина, енергије, плата, трошкова логистике, материјала за паковање су даљи разлози", додао је Шигерл и додао да се запосленима не могу исплатити новембарске плате, као ни божићни додатак.

Иначе ово предузеће производи "Боби чоколаде", "Мариа Терезија талер" и "Салзбург конфисери". Компанија је основана 1897. под именом "Рајсигл фабрика слаткиша" у граду Салзбургу, и пресељена је 1956.у Гредиг.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана