Процурили тајни документи; откривено лобирање - хоће да мијењају научни извештај

ГС
Foto: Илустрација

Документи под ознаком тајности показују да одређене земље покушавају да промијене научни извештај о борби против климатских промена.

Цурење докумената открива да су Саудијска Арабија, Јапан и Аустралија међу земљама које траже од Уједињених нација да умањи потребу брзог одмицања од фосилних горива.

То такође показује да се неке богате земље питају да ли треба финансијски помоћи сиромашнијим државама за прелазак на зелене технологије.

Ово лобирање доводи у питање и сам самит о клими ЦОП26 који ће бити одржан у новембру.

Документи показују да се земље повлаче и не пристају на препоруке УН-а за акцију, само неколико дана пре него што ће од њих на самиту бити затражено да се обавежу да ће успорити климатске промене и задржати заустављање глобалног загревања на 1,5 степени Целзијуса.

Документи који су процурили састоје се од више од 32.000 поднесака које су владе, компаније и друге заинтересоване стране послале тиму научника задужених да саставе УН-ов извјештај осмишљен да обједини најбоље научне доказе о томе како се борити против климатских промјена.

Ове "извештаје о процени" саставља сваких шест до седам година Међувладин панел за климатске промене (ИПЦЦ), тело УН-а задужено за процјену науке о климатским променама.

Ове извјештаје користе владе како би одлучиле које су мјере потребне у борби против климатских промјена, а најновији ће бити кључни допринос преговорима на конференцији у Глазгову.

Значај ових извештаја делом произлази из чињенице да готово све владе света учествују у процесу постизања консензуса. До докумената је дошао тим истраживачких новинара Гринпис у Великој Британији.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана