Премјештање посмртних остатака Роберта Мугабеа

Танјуг
Foto: Википедија

ХАРАРЕ - Посмртни остаци некадашње предсједника Зимбабвеа Роберта Мугабеа морају се ископати и поново сахранити на гробљу хероја у Харареу, изјавио је поглавица села Звимба.

Поглавица је наредио ексхумацију и поновно сахрањивање остатака Роберта Мугабеа на гробљу националних хероја у Харареу, што би могло да обнови спор око мјеста гдје би требало да буде сахрањен бивши предсједник, преноси Гардијан.

Поглавица Звимба је издао наредбу о ексухумацији Мугабеа након што је оптужио супругу покојног предсједника Грејс Мугабе да је прекршила локални обичај.

Мугабе, који је збачен у пучу којим је Емерсон Мнангагва доведен на власт у новембру 2017. године, а сахрањен у свом селу Кутама 2019. године, након недеља спора са Мнангагвином владом око мјеста гдје ће почивати.

Иако је део Мугабеових 37 година на власти био обиљежен насиљем, лошом економском политиком и корупцијом, бивши герилски борац и даље се поштује као лидер покрета отпора, а многи у Зимбабвеу га доживљавају као националног хероја због његове улоге стицању независности у рату против колонијализма.

Породица Роберта Мугабеа се противи одлуци поглавице Звимбе и најављује жалбу суду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана