Посљедњи земљотрес исте магнитуде је Турску погодио прије 84 године, однио је 32.000 живота

ГС
Foto: Eksisozluk

Земљотрес у Турској из 1939. године, такође познат као земљотресу у Ерзинцану, била је разорна природна катастрофа која је погодила град Ерзинчан у Турској 26. децембра 1939.

Потрес је имао магнитуду од 7,8 степени по Рихтеру и проузрочио је велики губитак живота али и огромну материјалну штету.

Жариште земљотреса било је у близини града Ерзинчан, а његов удар се осјетио у цијелом околном подручју. Многе су зграде, укључујући куће и пословне објекте, уништене или тешко оштећене снажним потресом, а небројени људи остали су заробљени у рушевинама. Прецизан број погинулих није познат, али се процјењује да је више од 32.000 људи изгубило живот, док је више од 100.000 било повријеђено.

Осим губитака живота, земљотрес је такође имао дубок утицај на економију регије. Многе фабрике и домови су уништени, остављајући људе без посла или мјеста за живот. Катастрофа је такође пореметила транспорт, комуникацију и друге битне услуге, отежавајући помоћ да стигне до оних којима је потребна.

Након земљотреса, спасилачки тимови и хуманитарне организације из цијелог свијета стигли су у Турску како би помогли у напорима пружања помоћи. Турска влада такође је покренула велике напоре за обнову погођених подручја и пружање помоћи онима који су погођени катастрофом. Током сљедећих година изграђене су нове зграде и инфраструктура како би се замијенило оно што је изгубљено, а многи од преживјелих пресељени су у друге дијелове земље, преноси Кликс.

Подсјећамо, земљотрес исте јачине је јутрос погодио југоисток Турске, град Газиантеп. Још увијек није познато колико је људи страдало у земљотресу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана