Поднијет захтјев за вакцину у спреју против ковида 19

ГС
Foto: Илустрација

Руска фармацеутска компанија "Генериум" направила је назалну верзију вакцине против вируса корона "Спутњик Ве" и поднијела захтјев за спровођење клиничких испитивања, саопштио је генерални директор компаније Даниел Таљански,.

"На основу вакцине института "Гамалеја" направили смо интраназални облик вакцине која се једноставно убризгава у нос. Знатно лакше се подноси од обичне вакцине, а по ефикасности није нимало лошија од традиционалног облика вакцине, с обзиром на податке којима данас располажемо. Предали смо документа Министарству здравља Русије како бисмо добили дозволу за клиничка испитивања",рекао је Таљански.

Компанија се нада да ће за шест до осам мјесеци успјети да региструје назалну вакцину након чега би била доступна грађанима Русије.

Како је појаснио Таљански, назална вакцина ће се примати двократно, као и традиционална вакцина. Притом, за разлику од вакцине "Спутњик Ве" која се даје интрамускуларно, нову верзију вакцине није потребно замрзавати, стога њена испорука неће захтјевати посебне услове.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана