Парада и референдум коштали Русију више од пет милијарди долара

ГС
Парада и референдум коштали Русију више од пет милијарди долара

МОСКВА - Руска влада прогласила је два додатна нерадна периода како би одржала Параду побједе и омогућила гласање на референдуму, што је руску привреду коштало више од пет милијарди долара.

 

Како оцјењују, обустава рада из Кремља додатни је ударац за руску економију која је пред оштром рецесијом и очекује губитак од две године привредног раста као резултат епидемије вируса корона.

Руски законодавци одредили су да 24. јун буде нерадан дан због одржавања параде поводом 75 година од побједе у Другом свјетском рату, која је била заказана за национални празник 9. маја.

Нерадан дан био је и 1. јул како би то био посљедњи дан недјеље у којој је нација гласала на референдуму о уставним реформама.

Нерадни дани усред недјеље зауставили су привреду која је тек почела да се отвара након продуженог карантина у априлу и мају, кажу економисти.

Русија је већ "један од лидера" када су у питању плаћени празници, рекао је економиста Владимир Миклашевски за "Тхе Мосцоw Тимес".

Он процењује да је трошак оба празника достигао 300 милијарди рубаља у смислу изгубљене производње – или више од 8,5 милијарди долара током два дана.

Губитак би мого бити и двоструко већи јер, како каже, ресторани, сувенирнице и туризам нису могли да искористе повећање потрошње због рестрикција усљед вируса корона.

Хели Симола, виши економиста Института за привреде у транзицији Банке Финске, дао је грубу процјену да је тај губитак изнио око 0,4 одсто годишњег БДП-а Русије - око 6,8 милијарди долара, преноси Б92.нет.

Дмитриј Долгин, економиста ИНГ банке процјењује да је око једне трећине руске привреде морало да буде заустављено током тих додатних нерадних дана, углавном у производњи, грађевини, финансијском и образовном сектору.

"Укупни негативни ефекат два додатна нерадна дана могао би да изнесе око 1,5 одсто мјесечног БДП-а у јуни и јулу – или око 02-03 одсто годишњег БДП-а", рекао је он за "Тхе Мосцоw Тимес".

Изражено у новцу, то је еквивалент између 3,4 и 5,1 милијарду долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана