Папа ће посјетити Канаду као допринос помирењу

Танјуг
Foto: ГС

ОТАВА- Папа Фрања пристао је да посјети Канаду како би помогао у напорима за помирење цркве са староседелачким групама, потврдио је Ватикан у сриједу.

Путовање долази након узнемирујућих открића овог прољећа о дјеци аутохтоних народа која су умрла док су похађала школе за чије оснивање и рад је била одговорна Католичка црква.

 

Датум ове посјете још није објављен, а папа још није упутио званично извињење за улогу Цркве у овим догађајима, упркос поновљеним позивима Канађана.

 

Ватикан је у кратком саопштењу навео да је Канадска конференција католичких бискупа позвала папу на апостолско путовање у Канаду између осталог и „у контексту дугогодишњег пасторалног процеса помирења са аутохтоним народима“.

 

"Његова светост је изразио спремност да посети земљу у термину који ће бити благовремено одређен", наводи се у саопштењу.

 

Папа је раније позвао домородачку делегацију из Канаде у Ватикан, а три организације - Прве нације, Метис и Инуити, састаће се са њим између 17. и 20. децембра.

 

У саопштењу у сриједу, кардинал из Торонта Томас Колинс рекао је да се нада да ће тај састанак омогућити папи да "директно чује од оних који су патили".

 

У Канади је у току интензивирана подршка помирењу, поправљању односа између старосједелачког, неаутохтоног народа и владе.

 

Она долази након што је током прољећа и љета у западној Канади откривено више од 1.100 необележених гробница, за које се вјерује да већина припада бившим ученицима интернатских школа за домородачку дјецу, од којих су нека и узраста од три године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана