Откривено подземно скровиште од прије готово 2.000 година

Срна
Откривено подземно скровиште од прије готово 2.000 година

ХУКО - Археолози на сјеверу Израела открили су огромно подземно скровиште које се састоји од уских тунела и већих просторија које су ископали јеврејски сељаци прије готово 2.000 година, у вријеме побуне против Римског царства.

Стручњаци кажу да је лавиринт доказ да су се јеврејске заједнице чак на сјеверу до Галилеје, гђе се вјерује да је Исус Христос проповиједао, припремале за римске легије које су угушиле побуне ближе Јерусалиму.

Јинон Шивтиел, историчар са академског колеџа “Зефат”, који је специјализован за пећине, рекао је да су сељаци исклесали скровиште које вијуга најмање 100 метара испод њиховог села.

Тијесни тунели, који су сувише тијесни за римског легионара у оклопу, пролазе између већих шупљина или удубљења у којима има мјеста за стајање, сакупљање и складиштење драгоцјених добара. Пећински систем је дизајниран да спасе читаве породице.

Током ископавања, тим је пронашао бронзани прстен који би одговарао дјечијем прсту.

У том периоду су се десиле двије злосрећне побуне против Римљана у Светој земљи. Прва је кулминирала рушењем Другог храма у Јерусалиму 70. године.

Деценијама касније, чувени вођа Бар Кокхба предводио је устанак који је такође угушен. Слична скровишта из тог времена пронађена су у подножју Јерусалима, заједно са доказима о уништеним селима.

“Ми смо били запањени када смо виђели колики је овај комплекс”, рекао је Ури Бергер из Израелске управе за антиквитете, уз напомену да посао још није завршен.

Према његовим ријечима, има још отвора и подземних просторија које треба очистити од прљавштине и можда још артефаката који нуде увид у живот у Светој земљи прије 2.000 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана