Откривена кафана стара 5.000 година, са фрижидером, рерном и остацима хране

Танјуг
Foto: Arkeonews

БАГДАД- Тим америчких археолога је у Ираку открио је 5.000 година стару кафану са отвореним простором за исхрану и дијелом кухиње.

Кафана је откривена у јужном древном ирачком граду Лагаш, сада познатом као Ал-Хиба, а у њој су откривене клупе, просторија која је служила као фриждер, пећ и остаци старе хране, преноси "Џерусалем пост".

"Откривање локације попут ове готово 5.000 година старе јавне кафане тако близу површине је невјероватно. Само педантно, вишефазно хоризонтално ископавање може разоткрити оно што је остало", рекла је директорка археолошког пројекта Лагаш и кустос одјељења за Блиски исток у Пен музеју, из Филаделфије, Холи Питмен.

Директорка истраживања Сара Пицименти, са Универзитета у Пизи, рекла је да је предложила да би тим, умјесто да копа директно надоле, требало да промијени приступ и копа водоравно, као и да је на тај начин откривено да је кафана само 50 центиметара испод површине.

 Како се наводи Лагаш је био један од најстаријих и највећих месопотамских градова око 3.000 година прије нове ере, који је због околних мочвара и плодне земље, био главни центар за пољопривреду и рибарство.

Питмен и тим међународних истраживача укључени су у Археолошки пројект Лагаш већ четири године.

Од почетка истраживања 2019. године, археолози су пронашли двије куће, путеве, уличице, пећи за печење керамике и керамике које су остале нетакнуте хиљадама година.

Питмен је рекла да становници Лагаша нису били ни елита, ни робови, већ слободни људи који живе у урбаним четвртима, што је потпуно другачије од онога што су научници раније мислили.

"Људи су тада имали слободу, доносили су одлуке. Нису нужно имали богатство, али су били углавном независни и могли су да се крећу", рекла је Питмен.

Током ископавања, Археолошки пројекат Лагаш је радио са локалним становништвом, а том приликом археолози су учили школску дјецу и њихове породице о археологији, показивали им шта су пронашли и објашњавали за шта су откривени предмети коришћени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана