Оно што можда нисте знали о украјинским козацима

Б92
Оно што можда нисте знали о украјинским козацима

Несумњиво је да су козаци можда и најзанимљивији дио украјинске историје. Нису познати само по храбрости, снази, мудрости, већ и по томе што су носили извјесну мистерију, што је чинило да буду нешто више од обичних, добрих војника. Предлажемо вам да прочитате неколико занимљивих података о козацима.

1. Осим оружја, снаге и доброг војничког искуства козаи су имали још једну врлину – сналажљивост. Практично увијек су успијевали да се незапажени приближе непријатељу и да га заскоче изненада. Наравно да је то њима давало предност и доносило побједу у биткама.


2. За своје ратне походе козаи су често користили и мало чудан чамац. Колико год да звучи чудно, тај чамац може се сматрати "оцем" данашње морнарице. Састајао је од два дна између којих су стављали пртљаг да би мало потопили чамац у воду. Тако су козаи били невидљиви за непријатеље. А пред сам напад, пртљаг се избацивао и чамац се подизао изнад воде. Наравно да нико од непријатеља није очекивао да се козаи појаве изненада из воде. За такве врсте напада су се често користили и чувени козачки чамци «чајке» који се нису плашиле ни вјетрова, ни воде, ни других бродова. Ако су козаи жељели да буду невидљиви они су превртали «чајке» да им дно буде горе (што је изгледало као да грана плива).

3. козаи су много цијенили културни одмор: свирали су музичке инструменте, пјевали су пјесме, играли су и организовали су борилачка такмичења. Исто тако су водили своје господарство, пошто на Сичи није било жена. Њихове пјесме су познате и пјевају се у Украјини и данас.

4. У походима козаи нису смијели да пију алкохол. Казна за прекршај тог правила је била смрт.

5. Међу козаима су били момци који се звали «характерници». О њима су причали да њих «нити ватра, нити вода, нити сабља, нити метак, сем сребрног, нису могли да погоде» и да су они «могли да отворе врата без кључева, пливају у чамцима по поду, да виде све на удаљености од неколико километара од себе».

6. Своју уникатну фризуру и бркове козаи су насљедили од својих предака из доба многобожја. Традиција да се брије глава и лице потиче још од времена Кијевске Руси. Ипак на врху главе козаи су остављали увијек један дио косе, који се звао «чуприна» или «оселедецј». козаи су причали да «ако погине козак у рату, онда га анђео ухвати за «чуприну» па однесе на небо».

7. Запоризјка Сич се по праву сматра првом демократском унијом у свијету. То није чудно ако узмемо у обзир да су овде људи долазили да би побједили социјалну неправедност. Зато су се сва питања на Сичи рјешавала на демократски начин – гласањем.
Запоризјка Сич је била и прва политичка творевина на територији Украјине која је имала све ознаке републике, била је независна, и чак су све европске земље жељеле да успоставе дипломатске контакте са њом.

Занимљиво је да је «хетман» (вођа) запоризјких козака Пилип Орлик био аутор уговора (устава) између хет мана и козака који је одредио права и обавезе свих становника Запоризјке Сичи. Тај уговор је био написан на латинском и старословенском језику и постао је битан дио украјинске правне мисли тог времена. Према процјенама историчара уговор Пилипа Орлика је постао први устав у Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана