Олује са грмљавином у Европи, у Француској 44.000 муња за дан

Танјуг
Олује са грмљавином у Европи, у Француској 44.000 муња за дан

БЕРЛИН - Јаки пљускови праћени грмљавином донијели су пријеко потребно захлађење дијеловима западне Европе послије првих љетњих врућина. Десетине људи се утопило док су у води тражили спас од врућине, преноси АП.

Њемачка метеоролошка служба саопштила је да су температуре на западу и сјеверу земље током викенда пале са преко 30 степени Целзијуса на око 20 степени након јаке кише.

Француску су такође, послије неколико врелих дана, погодиле јаке олује са грмљавином, због којих се срушио звоник на цркви у једном селу у централном дијелу земље. Олуја је нанијела штету виноградима, а поплављене су куће и јавне зграде.

У Шампањи су ветрови достизали брзину 137 километара на сат, обарали дрвеће и рушили кровове. Крупан град је оштетило аутомобиле и куће, а француска национална метеоролошка служба само у суботу регистровала је 44.000 муња.

Није забиљежен ниједан смртни случај као посљедица олуја, али у неколико земаља забиљежено је утапање људи док су спас од врелине тражили у базенима, језерима и ријекама.

Најмање 15 људи утопило се у Пољској током викенда, а спасиоци кажу да су најчешћи узроци утапања непромишљеност, прецењивање пливачких способности и пливање након испијања алкохола.

Полиција у Холандији саопштила је да су два тијела пронађена у ријеци Вал, притоци Рајне. Идентитет жртава није потврђен, али је полиција у суседној Њемачкој саопштила је да се опис тијела подудара са описима двије девојчице старости 13 и 14 година, које су прошле недеље нестале током купања у Рајни код Дуисбурга. Трећи тинејџер извучен је мртав из те ријеке у среду.

Укупно се више од 19 људи утопило у Њемачкој током протекле недеље.

Полиција у Аустрији саопштила је да је 26-годишњак преминуо у недељу након скока са литице високе 40 метара на језеру Волфгангзе.

Москву је ове седмице такође захватио врели талас, а температуре су у недељу биле изнад 30 степени Целзијуса.

Европска комисија саопштила је у понедељак да спрема флоту од 11 авиона и шест хеликоптера за гашење пожара како би помогла земљама чланицама да се носе са шумским пожарима у наредним мјесецима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана