Необичне пошиљке са сјемењем из Кине стижу у САД и Велику Британију

Срна
Необичне пошиљке са сјемењем из Кине стижу у САД и Велику Британију

ЛОНДОН - Људи у Великој Британији и САД већ неко вријеме добијају поштом чудне пакете сјемења из Кине које нису наручили.

У пакетима се најчешће налази сјемење купуса, нане, ружа, шипка, хибискуса, ладолежа, лаванде и другог биља, а стручњаци упозорравају људе који их добију да их не саде, преноси Њујорк тајмс.

Ненаручени пакети често на себи имају натпис на кинеском језику како је унутра накит, воће или поврће, вјероватно како би се избјегле провере или додатна наплата.

До сада је необичне пакете пријавило 630 грађана Флориде и око 100 из Велике Британије, пише британски Метро.

Америчко Министарство пољопривреде издало је саопштење у којем објашњава да су упознати да људи широм земље примају ненаручене пакете са сјемењем из Кине и како сарађују са министарством за националну безбједност, царином и другим савезним агенцијама како би дознали о чему се ради.

У министарству наводе и да је вјероватно реч о некој врсти преваре којом се користе различите компаније на интернету када желе да побољшају рекламирање својих производа - оне шаљу људима ненаручене пакете са својим производима како би оставили позитиван коментар на њиховим страницама.

У Великој Британији Агенција за заштиту животиња и биљки при министарству за заштиту животне средине храну и село издало је слично саопштење.

Из Кине су поручили како раде на томе да зауставе пошиљке.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин рекао је како у Кини постоје ограничења за слање семења поштом.

"Кинеска и америчка пошта преговарају о томе да враћају ове лажне пошиљке у Кину"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана