На земљи живи 50 милијарди птица

Срна
На земљи живи 50 милијарди птица

СИДНЕЈ - Око 50 милијарди птица живи на планети Земљи, рекли су аустралијски научници у истраживању које је објавио званични часопис Америчке националне академије наука ПНАС.

То значи да на Земљи има шест пута више птица него људи.

Тим предвођен Вилијамом Корнвелом са Универзитета Нови Јужни Велс у Сиднеју радио је на основу података о 9.700 познатих врста птица широм свијета, што представља 92 одсто свих постојећих врста.

Научници су комбиновали научна истраживања појединих врста у одређеним подручјима дистрибуције са око милијарду података у онлајн орнитолошкој бази података "еБрд" (eBird).

 Научници су закључили да постоји релативно мало познатих и много ријетких врста. Међу 10 најчешћих птица у свијету је кућни врабац (1,6 милијарди), европски чворак (1,3 милијарде), прстенасти галеб (1,2 милијарде) и сеоска ласта (1,1 милијарда).

 Научници су утврдили да су најрјеђе птице на планети киви нелетач са Новог Зеланда (3.000) и месит (154.000), односно птице жбунастих станишта.

"У свијету постоји знатан број птица индивидуално - 50 милијарди, али за будућа истраживања еволуције, екологије и очувања природе од суштинског је значаја како су оне дошле до садашњег нивоа популације", рекли су истраживачи, преноси ДПА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана