Микеланђелов Давид проглашен за порнографију

ГС
Foto: Агенције

Хоуп Караскила, директорка лиценциране школе на Флориди, присиљена је на оставку након што су се три родитеља пожалила да су њиховој дјеци која похађају шести разред на часу историје умјетности показане слике Микеланђеловог Давида.

Два родитеља су рекла да је требало да буду обавијештени да ће им бити показане, а један је устврдио да су "порнографске". Такође су истакли да су слике "узнемириле" њихову дјецу.

Караскила је рекла да је "тужна" јер је њен кратак мандат на мјесту директорке дошао до краја. Она је у школи радила годину дана.

Родитељи дјеце споменуте основне школе сада траже да им се омогући да гласају о било каквој теми или лекцији која би могла да се сматра шкакљивом.

"Права родитеља су изнад свега, а то значи заштита интереса свих родитеља, било да се ради о једном, 10, 20 или 50", рекао је предсједник школског већа Барни Бихоп, који је признао да је бившој директорки дао ултиматум – или је могла сама да оде или ће добити отказ.

Микеланђелова скулптура једна је од умјетнина коју су ученици проучавали на часу о ренесансној уметности за дјецу од 11 и 12 година. Иако се сматра једним од најважнијих умјетничких дјела икада, родитељи су је због голотиње сматрали непримјереном, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана