Мексички нарко-картел Халиско у лову на елитне полицајце

Танјуг
Мексички нарко-картел Халиско у лову на елитне полицајце

ГУАНАХУАТО - Озлоглашени мексички картел Халиско одговорио је на политику владе „загрљаји, а не меци“, тако што је увео своја правила - киднаповао је неколико чланова елитне полицијске јединице у савезној држави Гуанахуато.

Отети полицајци су потом мучени, са циљем да се од њих сазнају одређена имена и адресе колега, који су сад на мети и картел их убија у њиховим домовима, када су слободни, наочиглед цијеле породице полицајаца, јавља АП.

Ово је врста директног напада на полицију и представља изазов за политику предсједника Андреса Мануела Лопеза Обрадора, који жели да избјегне насиље и одбија да уђе у рат са нарко-картелима.

Међутим, картел је већ објавио рат влади, са циљем да побије елитну државну једницу познату као Тактичка група, коју криминалци сматрају непријатељском јер третирају њихове чланове „непоштено“.

- Ако желите рат, добићете га. Показали смо вам већ где вам је мјесто. Долазимо по све вас - пише на банеру који је направио нарко-картел, постављеном на згради у Гуанахуату у мају.

Картел пријети да ће за сваког ухапшеног члана њихове банде убити два члана тактичке јединице.

-Гдје год да су - у кућама, у патролним колима, убићемо их - пише на банеру.

Званичници у Гуанахуату, мексичкој држави са највише насиља, гдје се Халиско бори против локалних банди уз помоћ ривалског Синалоа картела, одбили су да открију колико је чланова елитне јединице је убијено досад.

Међутим, државна полиција је објавила да је у најновијем случају убијен полицајац који је киднапован из дома у четвртак, а његово тијело је бачено на аутопут.

И, док је тешко утврдити број жртава, Поплаб, новинска заједница у Гуанахуату, наводи да је најмање седам полицацаја убијено када су били ван дужности ове године.

У јануару, наоружани нападач је ушао у дом жене полицајца, убио јој мужа, извукао је из куће, мучио је и бацио њено изрешетано тијело.

Ова мексичка држава, са нешто више од шест милиона становника, има највише убијених полицајаца од свих у Мексику.
Према Поплабу, између 2018. године и 12. маја ове године, убијена су 262 полицајца, односно 75 годишње, што је више него у САД, која има 50 пута више становника.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана