Малала постала милионер

Агенције
Малала постала милионер

Лондон - Пакистански тинејџерски активиста Малала Јусуфзаи, која је преживјела напад талибана, постала је милионер за мање од четири године захваљујући продаји књиге о њеном животу и говорничким наступима широм свијета.

Осамнаестогодишња Јусуфзаи, најмлађа особа која је освојила Нобелову награду, постала је славна након што је из замало фаталног покушаја напада на школски аутобус у Пакистану у 2012. изашла пркосна, настављајући да се бори за права дјевојака.

Лијечила се у Великој Британији, гдје сада живи, а у свијету данас постоји велика потражња за њеним говорима које наплаћује 152.000 долара. Поређења ради, јужноафрички борац против апартхејда Дезмонд Туту по говору тражи 85.000 долара, преноси амерички Институте фор Полицџ Студиес.

- Њени мемоари "Ја сам Малала", објављени 2013, продати су у 287.000 примјерака у Британији, чиме је зарадила 2,2 милиона фунти, те у око 1,8 милиона примјерака широм свијета - објавио је портпарол истраживачког центра "Nielsen Book Research ".

Јусуфзаи је основала " Малала фонд" који подржава пројекте образовања дјевојака у земљама у развоју, а њена породица је основала компанију "Саларзаи Лтд" да би заштитила права на Малалину животну причу. Вриједност компаније, чије је сједиште у Лондону, је у 2015. износила 1,87 милиона фунти, што је раст од 65 одсто у односу на годину раније.

Малала није остала само на ријечима, јер је захваљујући свом блогу, књизи, честим посјетама затвореним и уништеним школама по Пакистану будила свијест о важности едукације. Малена дјевојчица је отварала школе згаришта, подржавала друге дјевојчице из конзервативних породица, те је учитељима и учитељицама објашњавала да није важно што дјецу уче у спаљеним школама и што сједе на голом бетону под урушеним кровом.

- Од објављивања Малалине књиге она је са својом породицом донирала више од милион долара хуманитарним организацијама, већином за пројекте који су у вези са образовањем широм свијета, укључујући и Пакистан - саопштила је њена породица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана