Ледени пакао или најхладнији град на свијету

Г.С.
Ледени пакао или најхладнији град на свијету

Јакутск је главни град руске републике Јакутије у сјевероисточном Сибиру, а толико је хладан да је тешко повјеровати да тамо неко добровољно живи. Ипак поред великог броја становника, постоје и радознали посјетиоце који се храбро упуштају у авантуру обиласка "најнегостољубивијег града" на свијету.

Мјесто које је некада осмишљено да угости само изгнанике, данас посјетиоцима пружа много тога. А температуре које зими падају на 50 степени испод нуле донијеле су овом мјесту титулу најхладнијег великог града на свијету.

У граду који се налази отприлике 450 км јужно од арктичког круга, тло је хладно чак и љети, када температуре могу бити и 30 степени. Због сувог ваздуха и вјетра утисак је као да сте у пустињи, али тло се никада не отапа. Град Јакутск лежи на ријеци Лени, па је тако љети пун комараца.

Посјета најхладнијег града на свијету зими је права авантура, у шта се увјерио Рухи Ценет, који га је назвао леденим паклом. Њега и његову сапутницу је приликом слијетања дочекала температуру од минус 47 степени целзијуса, а болна хладноћа није их спријечила да проведу сат времена шетајући смрзнутим улицама. Чим су изашли из авиона, почели су да кашљу и примјетили су колико је тешко дисати. Таксиста који их је довезао до хотела упозорио их је да само 15 минута на тако ниској температури може изазвати бројне тегобе, попут опасних промрзлина.

Да би се заштитили од хладноће, становници Јакутска имају више излазних врата из зграде, као и тепихе на спољним степеницама јер су улице залеђене и клизаве.

Аутомобили су обложени са заштитним материјалима, тако да им само ауспуси вире - а често се возе унаоколо сатима, без обзира што нема никога унутра, да не би дошло до проблема приликом поновног стартовања.

Када је напољу велика хладноћа, мало људи остаје на улици дуже од десет минута. Ако морају да ходају дуже, улазе у банке или продавницама да се загрију и наставе даље.

"Послије неког времена осјећате се као да ходате кроз ватру", закључили су авантуристи, који су се врло брзо пожалили на умор и осјећај као да им тијела пробијају игле.

Научили су да није мудро скидати рукавице током ходања јер вас руке страшно боле, чак и након кратког времена проведеног на хладноћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана