Кризни штаб дао сагласност за одржавање Арсенала и Егзита

Танјуг
Кризни штаб дао сагласност за одржавање Арсенала и Егзита

БЕОГРАД - Уједињени фестивали Србије (УФС) саопштили су данас да су од Кризног штаба, под условима из безбједносног протокола, добили сагласност да буду одржани Арсенал фест од 24. до 26. јуна у Крагујевцу и новосадски Егзит од 8. до 11. јула, док ће је "у најскоријем периоду" добити августовски Лав фест, Бир фест и Нишвил.

"Услове за организовање УФС су раније представили кроз безбједносни протокол Сејф евентс Сербиа. Улазак се контролише и ограничава на оне који су вакцинисани, имају антитијела након прележаног вируса Ковид-19, или су негативни на PCR или брзом антигенском тесту", каже се у саопштењу.

Како наводе УФС, групација коју чине Егзит, Арсенал, Лав фест, Бир фест и Нишвил, "протокол је заснован на најновијим научним истраживањима спроведеним широм Европе, која су доказала да је, уз наведена ограничења приликом уласка на догађаје, ризик од ширења заразе готово занемарљив, а сами фестивали постају најбезбједнија мјеста окупљања у земљи".

"Овим чином Србија коначно и званично добија фестивалско љето, које је недостајало прије свега младима... Сагласност за одржавање фестивала у Србији и широм свијета напокон буди оптимизам и даје визију повратка нормалном животу. Оваквом одлуком може да почне опоравак манифестационе привреде, тешко погођене забраном рада која траје већ 15 месеци", каже се у саопштењу.

УФС су уз подршку националне платформе Владе Србије "Србија ствара", Министарства здравља и градова Београда и Новог Сада покренули националну кампању за вакцинацију младих, са циљем да прије 21. јуна буде више од 50 одсто пунољетног становништва вакцинисано.

"Да је кампања имала одјека показују резултати анкете коју је Егзит спровео међу купцима улазница - 64,4 одсто њих је вакцинисано, док 8,2 одсто има антитијела, тако да је преко 70 одсто посјетилаца имунизовано. Остали ће радити PCR или брзе антигенске тестове", каже се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана