Како су стјенице затвориле лондонске библиотеке

ГС
Како су стјенице затвориле лондонске библиотеке

ЛОНДОН - Управа библиотеке у западном Лондону била је приморана да се привремено затвори објекат пошто су у враћеним књигама пронађене стјенице.

Ово је друга библиотека у овом дијелу британске престонице која је у посљедња два мјесеца морала да затвори врата. Осим Британаца, овај проблем имају и Французи, који се спремају за Олимпијске игре и муку муче мјесецима са најездама инсеката који сисају крв.

Библиотека Нортхолт обавијестила је чланове и друге посјетиоце о затварању у понедељак након што су инсекти, о којима се последњих мјесеци много говори, откривени у враћеним књигама у суботу.

„Са жаљењем вас обавештавамо да морамо привремено да затворимо библиотеку Нортхолт након што смо уочили мали број стеница“, наводи библиотека у обавештењу на друштвеној мрежи Икс, раније познатој као Твитер.

У објави се додаје да су контактирани стручњаци за дезинсекцију, те да се трага за најбољим и најбржим рјешењем за новонасталу ситуацију. „Извињавамо се због непријатности које ова ситуација може да изазове и захваљујемо корисницима и особљу библиотеке на разумјевању“.

Запослени у библиотеци реаговали су брзо и професионално у решавању овог питања, рекао је портпарол савјета лондонског Округа Илинг.

„Стјенице су проблем у Великој Британији већ више година и познато је да их је тешко искоријенити у често коришћеним просторима као што су јавни превоз и јавне зграде“, рекао је портпарол, а преноси Гардијан.

Према његовим ријечима, у овој ситуацији, препоручују се редовне инспекције и повећан опрез како би се да бубе откриле што раније и предузеле мјере сузбијања. То је друга библиотека у Илингу која је затворена због стјеница за мање од два мјесеца.

Фирме за дезинсекцију у Лондону пријавиле су да су „преплављене“ позивима због стјеница и истичу да је ширење ових инсеката „ван контроле“.

Ситуација у Великој Британији чини се да је погоршана након што су, крајем септембра, у Паризу, а затим и широм Француске забиљежене најезде стјеница. То је велики проблем француских власти јер се ова земља припрема за Олимпијске игре које ће се током љета одржавати у неколико градова, преноси РТС.

Раније овог мјесеца, два мушкарца су ухапшена у Француској јер су варали људе наплаћујући и по 2.000 евра за уклањање стјеница које нису постојале. Преваранти би прегледали кућу, извршили лажне услуге, укључујући прскање просторија аеросолом за које су тврдили да је изузетно дјелотворан за овај проблем, а затим све то наплатили папрено. Грађанима би нудили и маст за кожу која одбија бубе док је, у ствари, то била обична крема са мирисом еукалиптуса.

Француске власти саопштиле су да је преварено укупно 48 особа, међу којима је било више жена старијих од 90 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана