Јапанци се изборили са коронавирусом без икаквих рестриктивних мjера

Г.С.
Јапанци се изборили са коронавирусом без икаквих рестриктивних мjера

Број заражених коронавирусом у Јапану пада те се сада смањио на неколико десетина људи иако та земља није имала мјере рестрикције као већина других земаља

Како пише Блумберг, грађанима нису биле наметнуте никакве рестрикције по питању кретања, а послови од ресторана до фризера остали су отворени. Такође, нису развијане ни апликације за праћење грађана.

У Јапану не постоји центар за контролу и превенцију болести, а у земљи је тестирано тек 0,2 посто популације, што је једна од најмањих стопа кад је ријеч о развијеним земљама.

Ипак, кривуља се изравнала, а број умрлих мањи је од 1000. У Токију, који је једно од најгушће насељених подручја у Јапану, број новозаражених је већином једноцифрен.

Стога је анализа разлога који су омогућили да Јапан побједи коронавирус не придржавајући се мјера које су други увели постала ствар националне дебате.

Сви се слажу око једног - није постојао "сребрни метак", односно један фактор који је направио разлику, пише Блумберг.

"Само гледајући број умрлих, јасно је да је Јапан био успјешан. Но ни стручњаци не знају зашто", рекао је Микихито Танака, професор комуникологије са Универзитета Васеда и члан савјетничке групе за коронавирус.

Медији су објавили листу са 43 могућа разлога због којих је Јапан био успјешан у борби против коронавируса, а она укључује различите факторе, од културе ношења маски и ниског нивоа гојазности до релативно ране одлуке да се затворе школе, па чак и претпоставке да Јапанци приликом говора због карактеристика језика испуштају мање капљица.

Стручњаци с којима је разговарао Блумберг такође су сагласни да одговор на питање одакле успјех у борби против коронавируса лежи у више различитих фактора. Ипак, мјере које је Јапан спровео могле би да послуже као дугорочна лекција за земље које се налазе усред епидемије.

Један од важнијих фактора је чињеница да је Јапан врло брзо почео с тражењем контаката, а то је било могуће јер у јапанским здравственим центрима више од половине медицинских сестара има искуства у праћењу зараза.

Јапан се концентрисао на тражење такозваних кластера на појединим локацијама као што су клубови и болнице како би лоцирали заразу прије него што измакне контроли.

Осим тога, још један догађај припомогао је да се Јапан добро припреми за епидемију. Усидрење крузера Дајмод Прицес у фебруару гдје се заразило стотине људи помогло је јапанским стручњацима да врло рано добију вриједне податке о томе како се вирус шири и схвате да је ријеч о опасности која се може лако пренијети на Јапан.

Осим тога, у Јапану су стручњаци преузели главну ријеч те су успјешно искомуницирали једноставну поруку о томе како треба избјегавати затворена мјеста, пренапуњене просторе и блиске контакте. Сматра се да је то било пуно успјешније од спровођења потпуне физичке изолације. Као још један фактор наводи се и развијена свијест о здрављу која постоји код јапанских грађана.

И премда је Јапан избјегао најгоре сценарије у здравственом смислу, лабаве мјере рестрикције нису успјеле да спасе земљу од негативних економских учинака. У прва три мјесеца ове године Јапан је пао у рецесију, а економисти предвиђају да ће други квартал бити најгори икад.

И иако ће Јапан ускоро укинути све мјере, власти упозоравају како нема повратка на старо И нормално. Осим тога, ако дође до другог таласа заразе, ризик у Јапану који има најстарије становништво и даље остаје велики, наводи се у Блумберговом тексту.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана