Италијански умјетнички експерти запањени хаосом око Давидове статуе на Флориди

Tanjug
Foto: Printscreen

ФИРЕНЦА - Музеј у Фиренци у којем се налази Микеланђелова статуа Давида позвао је наставнике и ученике из школе на Флориди да посете ту институцију, након хаоса који је настао на часу умjетности.

   Директор школе Хоп Караскилу дала је отказ након жалбе на час ликовне културе у шестом разреду на којем је приказана слика статуе, пренео је BBC.

Један од родитеља се жалио да је фотографија порнографска.

 Сесилие Холберг, директорка Галерије дел'Академиа, сада је упутила позив одељењу да посјете тај музеј.

Она је рекла да директорка треба да буде "награђена, а не кажњена".

"Говорити о ренесанси без приказивања Давида, неоспорне иконе уметности и културе и тог историјског периода, не би имало смисла", рекла је Холбергова.

    Контроверза је почела када је одбор Класичне школе Талахаси у ​​главном граду Флориде извршио притисак на директорку Хоп Караскилу да поднесе оставку након што су се три родитеља пожалила на лекцију која је укључивала фотографију голе мермерне статуе Давида.

    Статуа приказује библијског Давида који се бори против Голијата наоружан само својом вером у Бога.

 Одбор је наводно тражио оставку Караскилу јер су родитељи тврдили да нису унапред обавештени да ће на часу бити приказана нагост, а један родитељ је статуу назвао "порнографском".

Због инцидента становници Фиренце и стручњаци за ренесансну уметност остали су у чуду.

   Давид се сматра ремек-делом италијанске ренесансе и симболом хуманистичких вредности. 

Статуа је изложена је у Галерији дел'Академиа од 1873. године.

Холберг је изјавила да је зачуђена да неко може да помисли да је статуа Давида порнографска и да то значи не само да не разуме Библију, већ и саму западну културу.

"Не могу да верујем да се то заиста догодило, у почетку сам мислила да је то лажна вест, нешто невероватно и апсурдно", рекла је она.

Према њеним ријечима, мора се правити разлика између нагости и порнографије.

 "Нема ничег порнографског или агресивног у вези са Давидом, он је млад дечак, пастир, који чак ни по Библији није имао разметљиву одећу, већ је желео да брани свој народ оним што је имао", истакла је Холберг.

 Градоначелник Фиренце Дарио Нардела позвао је наставницу која је ученицима показала слику Микеланђеловог Давида да обиђе град и његова уметничка дела.

 "Помешати уметност са порнографијом је једноставно смешно", написао је он на Твитеру и додао да је умјетност цивилизација и да они који предају уметност заслужују поштовање.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана