Италијанска полиција одбила да носи ружичасте маске

РТС
Foto: Илустрација

Италијанска полиција је одбила да уз униформу носи ружичасте заштитне маске и одмах је настала полемика у јавности.

Зар у данашње вријеме, када је забрањено дијелити људе на полове, има уопште било какве везе које је боје маска? Има. И нема. Зависи на којој сте страни друштва које је подијељено око свега, па и око тога да ли је заиста прикладно да полицајци носе ружичасте маске.

Када су полицајцима у неколико италијанских градова, попут Венеције, Болоње, Варезеа, Павије, Сиракузе, додијељење ружичасте ФФП2 маске, разбуктала се полемика у медијима и на друштвеним мрежама.

Независни синдикат Полиције САП, упутио је писмо шефу Полиције, Ламберту Ђанинију. Изјавили су да заиста није прикладно да се уз полицијску униформу носе розе маске, додавши да се не ради о сексизму већ о декору те да би исто реаговали и на љубичасте или зелене маске.

"Сматрамо да су прикладније црне, бијеле, тегет или плаве маске", изјавили су синдакати у писму, додајући да су много више у складу с полицијском униформом.

Синдикат, такође, подвлачи да су правила везана за униформу јасно регулисана и да је потребно исказати поштовање према полицији као институцији.

Медији нису благонаклоно реаговали на одбијање полицајаца да носе розе маске оптужујући их, у складу с обавезном политичком корекношћу, да је то сексистички чин и значи да и даље важе застарјеле ствари попут: розе је за дјевојчице, а плаво је за дјечаке.

"Уколико мушкарац у униформи носи розе, он није прави мушкарац, можда ће бити осумњичен да је геј и да му недостаје мушкости па на тај начин губи на повјерењу и поштовању", питају се медији у Италији који, између осталог, инсистирају и на томе да се више не смије у имејловима користити Драги наши или Драге наше већ Драг* наш*, да се нико не осјети запостављеним или искљученим.

И у Италији се инсистира на томе да се код занимања поштује родна равноправност и да буду у женском роду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана