“Досије Икс” постао стварност: ЦИА објавила податке о НЛО и видовњацима

Срна
“Досије Икс” постао стварност: ЦИА објавила податке о НЛО и видовњацима

Строго чувани документи ЦИА који су недавно објављени открили су фасцинацију америчке Централне обавијештајне агенције Шкотском, укључујући “досијее икс” који документују паранормалне појаве као што су НЛО и видовњаци.

Неки од најчуднијих докумената тичу се програма “Старгејт”, тајне јединице америчке војске коју је 1978. године у Мериленду основала одбрамбена обавијештајна агенција како би истражила потенцијал за видовњачке феномене, што је била и инспирација за филм из 2009. године “Људи који зуре у козе”.

У филму, америчке специјалне снаге покушавају да искористе паранормалне моћи као оружје.

Још увијек без “црвеног тепиха” за ванземаљце

У декласификованим документима је и извјештај Националног истражног комитета за ваздушне појаве из 1964. године, у ком су учествовали пензионисани чланови оружаних служби.

У документу на 186 страница наводе се случајеви пријављивања НЛО-а широм свијета, укључујући мистериозни случај у Вигтаунширу 4. априла 1957, када су три радарске станице пратиле НЛО који је “летио и кружио” на висини између 4 и 18 км, преноси Спутњик.

“Ту дефинитивно није ријеч о нечему објашњивом. Био је то предмет од некакве чудне супстанце и није могла бити направљена грешка”, наводи се у документу заповиједника В.П Витворта.

Документ препоручује и чешће покушаје комуникације са ванземаљцима и израду посебних закона којима би се регулисала интеракција људи са њима.

“На основу доказа у овом извјештају, Комитет је закључио да су НЛО-и стварни и чини се да су интелигентно контролисани. Вјерујемо да је разумна хипотеза да су НЛО-и (осим оних који се могу објаснити као конвенционални објекти или појаве) манифестације ванземаљског живота”, закључује.

Докле иду ЦИА интереси?

Предавач међународне сигурности на Универзитету у Глазгову Демијан Ван Пивелде је рекао: “Ово указује на то који је глобални опсег активности ЦИА и како иде развој њених интереса”.

“Од процене совјетске економије, перцепције јавности о вијетнамском рату у иностранству, очигледног комунистичког утицаја у Латинској Америци, до пораста терористичке претње и ексцентричнијих питања попут НЛО-а и видовњака. Све ово се може повезати са ширим контекстом Хладног рата”, рекао је он.

Међутим, у извијештају у НЛО-има се прихватало да су докази превише “шкакљиви” да би упућивали на то како изгледају ванземаљци или која је сврха њихових посјета земљи.

“Описи неидентификованих летећих објеката могли би пружити информације о совјетским балистичким ракетама или авионима. Такође је било важно разумијети и управљати перцепцијом људи”, додао је Ван Пивелде.

Истакао је да је студијска група ЦИА закључила да Совјети могу искористити извјештаје о НЛО-у да би створили “панику” и спровели својеврстан информативни рат.

Интересовање за парапсихологију

Током 1980-их, ЦИА се у Шкотској такође заинтересовала за рад водеће парапсихолошкиње универзитета у Единбургу, Деборе Деланој, која је разоткрила превару “ведрог и врло пријатног” 17-годишњака који је наводно могао да савија метал.

Тврдио је да је почео да савија метал, углавном прибор за јело, са четири године и да је то радио од тада. Али након седам и по мјесеци лабораторијских тестова, истраживачи су почели да сумњају да је ријеч о превари и искористили су скривену камеру како би га разоткрили.

“Признао је да је варао. Рекао је да је он мађионичар који је желио да види да ли је могуће да се успјешно прикаже као видовњак у лабораторији”, закључила је Деланојева.

Ван Пивелде је објаснио зашто је агенте ЦИА, који имају задатак да бране најмоћнију земљу на свијету од свих непријатеља, могао да заинтересује, бар накратко, тинејџер који савија кашике.

“Фокус на видовњаке такође звучи прилично ексцентрично. Али када даље копамо, можемо видјети агенцију која тражи научне студије како би обавијестила своје надређене, пратећи гласине да је Совјетски Савез заинтересован за видовњаке 1970-их”.

“Закључак који је извела ЦИА до средине 1990-их био је да читав програм није користан за њихово пословање.”

“Видовњак” истражује пад авиона

У оквиру програма “Старгејт” спроводио се и пројекат “Санстрејк” – којим се на неконвенцијалан начин истраживала експлозија авиона “Пан-Ам флајт”.

Пан Ам флајт 103 срушен је изнад шкотског села 21. децембра 1988. године, усмртивши свих 259 путника и чланова посаде и још 11 људи на земљи.

7. јуна те године на непознатој локацији, једном тзв. видовњаку су дали задатак да описује фотографију реконструисаног носача пртљага на коме се налазила бомба која је разнела авион.

Са ознаком “Потребан посебан приступ”, биљешке су насловљене: “Упозорење: Садржи обавјештајне изворе и методе”.

Мисија “Санстрејка” укључивала је прикупљање обавјештајних информација путем “психоенергетике” – укључујући телепатију.

Тест о рушењу авиона је садржао 22 странице исцртаних биљешки и скица.

У напоменама које се односе на видовњака пише: “У кутији је бомба која експлодира. Због тога размишљам о бомби која разноси особу. Видим црвени, ватрени и назубљени пламен. Нешто везано за мету чини да ми очи горе...

До 1990. године истрага о срушеном авиону је још увијек трајала све док нису званично оптужена двојица Либијаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана