Да би стигла до школе дјеца овог села морала су да пређу паклену провалију VIDEO

24sedam
Foto: profimedia

Некада су литицу високу 800 метара називали домом, али десетине сељана у кинеској провинцији Сечуан сада су пресељени у урбано стамбено насеље

Живјели су у насељу познатом као село на литици које је смјештено на узбрдици од 800 метара у југозападној Кини, у кањону ријеке Меигут.

Како се локална школа налази у подножју планине, пут до ње подразумијевао је спуштање низ веома опасне мердевине.

Петнаесторо дјеце, узраста од 6 до 15 година спуштала су се у пратњи троје одраслих два сата низ мердевине које их одвајају од школе и враћала се кући тек два пута мјесечно због тежине пута.

Исте те мердевине једном недељно служиле су да се оде до најближе продавнице по потребне намирнице. Када би сељанин био превише болестан да би се спустио низ планину, неко је морао да га веже за леђа како би савладали литицу.

Некада је путовање до школе било толико тешко због лоших временских услова, па се често дешавало да родитељу своју дјецу уопште не уписују у школе иако су напунила 6, 7 година.

Упркос изолованости села, у овом насељу живјело је на десетине породица, већином у кућама од блата, сламе и дрвета, јер су њихови преци тако изабрали како би се сакрили од рата и племенских сукоба. Али то је довело до великих невоља у њиховом животу.

Највећа жеља ових храбрих мјештана била је изградња пута, који би им много олакшао живот. Нису добили пут, али јесу пресељење у нове домове, у питомом окружењу и што је најважније са лако доступном школом.

Одређен број породица данас је усељено у новоизграђене станове у оквиру локалне кампање за смањење сиромаштва, док ће око 30 домаћинстава остати у селу Атулие'ер које ће се претворити у туристичко мјесто.

Према кинеским државним медијима, ова домаћинства ће заправо бити задужена за локални туризам.

Локалне власти имају амбициозне планове за ово планинско мјесто, између осталог постављање жичаре за превоз туриста до села и развој неких околних подручја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана