Бункер 42: 18 спратова испод земље налази се једна од најчуванијих тајни Москве

National Geographic
Бункер 42: 18 спратова испод земље налази се једна од најчуванијих тајни Москве

Дубоко испод улица Москве налази се сплет тунела и просторија у којима је 30.000 људи могло да преживи 90 дана без изласка напоље.

Након што је бивши Совјетски савез извршио прва нуклеарна тестирања, установљено је да склоништа морају бити направљена на дубини од бар 50 метара испод земље како би се избегле посљедице удара и радиоактивног зрачења. Тада је дизајниран и настао Бункер 42.

Пред инжињере је био постављен огроман изазов – требали су да изграде монументалну и сигурну структуру по одређеним спецификацијама испод градских улица, а да не поремете постојећу инфраструктуру и да то не открију грађани и политички непријатељи. Била је то једна од најчуванијих тајни Москве.

Из стратешких разлога и близине с Московским кремљом, Бункер 42 се почео је да се гради испод брда у округу Тагански. Грађен је све до 1956. године. Био је намјењен припадницима политичког врха, на срећу становништва, никад није искоришћен у за своју примарну функцију.

Током хладног рата био је база која је надгледала летјелице које су преносиле осетљив терет попут нуклеарног оружја.

Данас је овај простор претворен у историјски споменик и музеј по имену "Бункер 42 " који открива како је живот изгледао иза Гвоздене завjесе. 

Сваки посjетилац, када добије улазницу, спушта се 18 спратова испод земље и нађе се у простору у ком је 30.000 људи могло да преживи 90 дана без изласка на дневно свјетло.

У склопу музеја налази се ресторан с руским специјалитетима, а просторије се изнајмљују за пробе и наступе хеви метал бендова, тим билдинге, конференције, па чак и свадбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана