Бугарке траже мужеве на пијаци

Глас Српске
Бугарке траже мужеве на пијаци

Народ познат и под именом Калаиџи традиционално за живот зарађује скупљањем бакра.

У овом малом мјесту, гдје живи око 18.000 Рома, иначе се тешко живи, а управо Калаиџе су међу најсиромашнијима. Ова "пијаца" за њих је начин да зараде, пише Блиц.

Како све то изгледа?

Све почиње као школски плес. Момци и дјевојке стоје у двије одвојене групе, тек повремено се рукују или одмјеравају једни друге.

Дјевојке се дуго припремају, облаче своју најбољу одјећу, шминкају се и стављају најбољи накит. Око њих круже млади мушкарци, чије породице на овај начин желе да им нађу што повољније удаваче.

Њихови родитељи стоје у позадини и посматрају, а уколико њихово дијете пронађе одговарајућег партнера, почињу преговори о томе колико породица младог мушкарца мора да плати не би ли добила дјевојку.

Ријетка прилика да младићи и дјевојке разговарају

Млада кошта између 5000 и 10 000 лева, односно између 2 500 и 5000 евра, али како све мање има посла посљедњих неколико година, тако и цијена опада. Сваке године ови фестивали све су скромнији. Али цијене још увијек расту за лијепе младе са много удварача.

Овакве манифестације ријетке су прилике у којима дјечаци и дјевојчице могу да се друже и причају, јер у овој заједници владају строга конзервативна правила. Толико, да Калаиџи, који су махом православци, неријетко исписују своје кћерке из школа када напуне 15 године не би ли их склонили од искушења.

„Пијаца удавача" некада се одржавала на блатњавом пољу поред пијаце коња у малом селу. Али од прошле године,  полиција је помјерила „фестивал" у град, да би избјегли конфликте са продавцима коња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана